EuroGames officieel geopend op Waalkade

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: José Schamp
27 juli 2022

Vanaf vandaag tot en met 30 juli 2022 vinden in Nijmegen de EuroGames plaats. Meer dan 2000 sporters vanuit 42 landen komen naar onze stad om deel te nemen aan 17 verschillende sporten. Dit grootste LGBTQI+ sporttoernooi wordt op woensdagavond 27 Juli geopend met een spectaculaire Openingsceremonie op de Waalkade in Nijmegen. Zo valt de stad in de week na de Vierdaagse niet stil, maar bruist Nijmegen opnieuw.


Officiële opening


De EuroGames worden elk jaar in een andere stad in Europa gehouden. Vorig jaar in Kopenhagen, dit jaar in Nijmegen en daarna neemt Bern het stokje over. De EuroGames zijn een evenement dat georganiseerd wordt onder licentie van de European Gay and Lesbian Sportsfederation (EGLSF)

Zoals bij elk groot sportevenement is er op woensdagavond 27 Juli een spectaculaire opening op de Waalkade, waarin we vieren dat zo’n inclusief evenement bij ons kan plaatsvinden, maar waarin ook ruimte is voor de serieuze boodschap dat dat helaas nog lang niet overal het geval is. Terrein opent om 17.00 en vanaf 19.00 begint het programma. Sprekers zijn burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan Markink, voorzitter van de EuroGames Nijmegen Henk Beerten en de co-voorzitters van de EGLSF Sarah Townsend en Hugh Torrence. Ook zal een kleurrijke vlaggenparade plaatsvinden, waarin we de vlaggen van de 42 deelnemende landen presenteren.


Son Mieux en Ellen ten Damme

De dragqueens van Haus of Thomtom uit Nijmegen laten het Europese publiek zien dat iedereen zichzelf mag zijn en hoe iemand daarvan kan genieten. Daarna volgen optredens van Ellen ten Damme (solo), operazangeres Deirde Angenent, Merijn van Haren (Navarone), Shinshan en Ishwana. Om 21.30 speelt de hoofdact van deavond: Son Mieux, die dit jaar definitief zijn doorgebroken en met hun hit “Multicolor” toepasselijk de diversiteit van het evenement benadrukken. Na dit optreden zal de avond feestelijk worden afgesloten door dj St. Paul.


Niet alleen 17 sporttoernooien voor 2000 deelnemers uit 42 landen

Naast verschillende sporttoernooien, die bij reguliere sportverenigingen in Nijmegen plaatsvinden, is er op alle dagen van de EuroGames een bomvol programma in de stad en rond de EuroGames Village op het Mariënburgplein met clinics, films, theater, exposities, wandelingen, feesten en ontmoeting in het teken van diversiteit en inclusie.


Nog veel uitsluiting in de sport

Inclusiviteit van de LHBTIQ+ gemeenschap in de sport is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Ook niet in Nederland. We horen nog te vaak dat het ‘bij ons niet voorkomt’ en dat we toch heel tolerant en inclusief zijn. Maar in de praktijk is lang niet elke sportvereniging ‘veilig’ voor sporters uit de lhbtiq+ gemeenschap.

Ook internationaal is er nog veel te verbeteren. De internationale zwembond FINA sloot recentelijk transgenders uit om mee te kunnen doen in de gendercategorie van voorkeur. De Russische toptennisster Darja Kasatkina kwam deze week uit de kast en vertelde over hoe moeilijk dit voor haar was. Daarom zijn de EuroGames meer nodig dan ooit en zijn wij blij en trots dat we dit in de oudste stad met een jonge vibe kunnen organiseren. Een week na de roze woensdag zullen we heel Europa laten zien dat dit de stad is waar echt iedereen vrij kan sporten en zichzelf mag zijn!


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen