Zesde feestdag: verbroedering en schone straten

Van onze redactie
22 juli 2022

Zo snel als de regen wegtrok vulde de binnenstad van Nijmegen zich met bezoekers. Een gemoedelijke sfeer, net zoals de andere dagen van de feesten zich tot nu toe kenmerken. Rond 17.00 uur waren de ergste buien voorbij en liepen de straten vol. Vooral het feit dat de laatste dag van de Vierdaagsefeesten 2022 nadert, zette de meeste bezoekers op scherp en zorgt ervoor dat de stad ondanks de regen gezellig druk was.

Bekijk alle foto's van donderdagavond hier


Op Plein 1944 was het heerlijk springen met de Wetnecks en BZB. Joost Eickmans, organisator van het plein: “Het was even flink aanpoten in het begin: veel nieuw personeel, nieuwe leveranciers, en direct enorme drukte. We waren bijna kwijt waar we het voor deden, wat ontzettend gaaf is het toch om onderdeel te zijn van de Vierdaagsefeesten. Die fantastische optredens van de afgelopen dagen, de feestende mensen en de blije gezichten hebben het gemis van de afgelopen drie jaar doen vergeten. We gaan nog even geweldig knallen op deze laatste dag.’’

Ook de Molenstraat heeft genoten van een geweldige drukte en sfeer de hele week. “De gezelligheid, positiviteit en saamhorigheid die we afgelopen dagen hebben gezien in de Molenstraat overtreft alle verwachtingen! Na zo’n lange periode van afwezigheid is een avond als gisteren, waar een artiest als Jannes jong en oud samenbrengt weer geweldig om mee te maken.”

We zien dat veel bezoekers, naast hun vaste stek, dit jaar extra nieuwsgierig zijn naar de héle stad, en graag een rondje lopen langs veel van de 42 buitenpodia. Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: “Dat vinden wij geweldig om te zien, dat zorgt voor verbroedering op straat en die kenmerkende unieke sfeer van de feesten. Natuurlijk zijn we trots op de grote namen op de bekende podia, maar zeker zo leuk vinden wij de kleinschalige locaties, die hun nek uitsteken en je verrassen met programma wat je misschien nog niet kent. Pak dus je kans en verbreed vanavond nog je horizon!”

Eén van die kleinschalige, nieuwe locaties is Ganzenheuvel, op de kruising van de Hezelstraten en de Houtstraat. ‘’Als nieuw podium is het niet gemakkelijk je plek te claimen en een duidelijke identiteit neer te zetten. Het was heel spannend, maar na de eerste dag wisten we dat het goed zat. We hebben inmiddels zo ongeveer alle weertypes meegemaakt, en voelen ons nu compleet voorbereid. We gaan volgend jaar zeker door! Hoe fijn ook om dit met meerdere ondernemers aan hetzelfde plein op te pakken en zo de samenwerking te versterken,’’ laat de organisatie weten.

Innovatie-award voor Faberplein

De organisatie van het Faberplein ontving donderdagavond uit handen van burgemeester Bruls een innovatie-award voor hun goede implementatie van het circulaire bekersysteem. Geen makkelijke keuze, want in de hele stad zijn de straten opvallend schoon, dus eigenlijk zou de award moeten gaan naar álle bezoekers en ondernemers. Burgemeester Bruls: “Ik ben ontzettend aangenaam verrast hoe groot het effect nu al is. We zijn hiermee gestart als meerjarenproject, om langzaam toe te werken naar steeds minder afval op de grond tijdens de Vierdaagseweek. Petje af aan iedereen die hieraan meewerkt!”

Faberplein is de trotse winnaar omdat zij de communicatie naar de bezoekers direct op orde had, het personeel goed geïnstrueerd en met hun bezoekers goede resultaten behaald met weinig afval op de grond. Daarnaast hebben zij in het voortraject meegedacht en zijn zij inmiddels enthousiaste ambassadeur van het nieuwe systeem. “Ik ben zo enorm trots op het personeel! Het was een hoop werk om het uit te leggen, vooral aan alle externen, maar ze hebben het super goed gedaan! De prijs van € 1500 gaat natuurlijk de fooienpot in!”, laat Bas Neienhuijsen van het Faberplein weten.

Vandaag

Joris Bouwmeister: “We zijn aangekomen op de laatste dag van de Vierdaagsefeesten 2022, nu al, na 2 jaar corona, een historische editie. De stad is er klaar voor, de weersvoorspelling is perfect en iedereen heeft er zin in. Heb je nog bekers thuis? Lever deze dan in bij de barren, zodat er nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. Vandaag laten we met elkaar zien waar we in Nijmegen toe in staat zijn. Laat dit de schoonste en gezelligste Vierdaagsefeesten ooit worden!”

4Daagse 2022 op Nieuws uit Nijmegen en Wijchensnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Swedish Clinic
- Pronk Eten & Drinken, Cadeauwinkel en Wasserij
- Sophia Fotografie
- Westbrug Techniek
- Voetjebal Arnhem-Nijmegen
- DLC Spuitwerken
- RW Scooters & Motoren
- Cafetaria De Patatterie Wijchen
- FIJN-fietsen
- Kompas Veiligheidsgroep
- The Sensible Shoe Company BV


Dit bericht delen:

Advertenties