[Foto's] Militairen herdenken slachtoffers Tweede Wereldoorlog op erebegraafplaats Groesbeek

Tekst: Lars Schwachofer | Fotograaf: José Schamp
18 juli 2022

Vandaag heeft de jaarlijkse herdenking op de Canadese militaire erebegraafplaats in Groesbeek plaatsgevonden. Tijdens deze ceremoniële bijeenkomst herdenken de militaire wandelaars de met name Canadese soldaten die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op de militaire begraafplaats liggen 2598 militaire die hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van Europa en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. ''Vandaag herdenken wij hen namens de militaire deelnemers aan de Internationale 4Daagse van Nijmegen, zoals wij dat altijd doen op de maandag voorafgaande aan de 4Daagse.'' De ceremonie werd uitgevoerd in de vorm van een militair appèl. Iedereen kon aanwezig zijn bij de herdenkingsceremonie, mits men achter de militairen stond.

Iedereen die de begraafplaats opkwam, kreeg een speld van een zogenaamde herdenkingsklaproos, het symbool dat wordt gebruikt als een eerbewijs aan gevallenen van alle andere gewapende conflicten waarin leden van het Britse gemenebest stierven. Na de 'Act of Remembrance' werd The Last Post gespeeld en volgden twee minuten stilte. Daarna werden meerdere kransen gelegd.

Aan het eind van de ceremonie werden de volksliederen van Nederland en Canada gespeelt. De aanwezigen werd gevraagt de herdenkingsklaproos bij een zelf uit te kiezen graf te leggen. Meerdere militairen legden de speld op of voor een graf en brachten de militaire groet.

Bekijk het fotoverslag hier.

 

4Daagse 2022 op Nieuws uit Nijmegen en Wijchensnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Swedish Clinic
- Pronk Eten & Drinken, Cadeauwinkel en Wasserij
- Sophia Fotografie
- Westbrug Techniek
- Voetjebal Arnhem-Nijmegen
- DLC Spuitwerken
- RW Scooters & Motoren
- Cafetaria De Patatterie Wijchen
- FIJN-fietsen
- Kompas Veiligheidsgroep
- The sensible Shoe Company BV

 


Dit bericht delen:

Advertenties