Al mot Ger krupe

Tekst: Karel Hermsen | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
18 juli 2022

NuN-fotograaf Ger Neijenhuyzen trekt de stoute schoenen aan en loopt de Vierdaagse weer mee.
Dagelijks doet hij verslag van zijn wederwaardigheden. Voor Ger is het een avontuur dat gisteren begon met de inschrijving.

Waarom is het een avontuur voor jou?

`Ik loop de Vierdaagse nou voor de 9e keer mee. Nee, een recordhouder zal ik niet worden. Van die 9 keer heb ik hem 8 keer uitgelopen. In 1994 stond ik op vrijdag aan de start met best wel veel pijn aan mijn voet. Ik werd uit de rij geplukt en een arts wilde er naar kijken. Die constateerde een onderhuidse gesprongen blaar en ik kreeg een startverbod. Ik heb me nog nooit zo lullig gevoeld. Voor mij was het een grote nederlaag. Jarenlang heb ik alles wat met de Vierdaagse te maken heeft gemeden. Het deed al pijn als ik op de Wedren kwam. Door de fotografie voor Nieuws uit Nijmegen kwam ik er weer mee in aanraking en begon het te kriebelen. Vanwege mijn werk, familiebeslommeringen en gezondheid kwam het er niet van. Ik had veel last van astma, maar nu zit ik weer op een longinhoud van 70 procent. Na 27 jaar kan het wel weer.`

Hoe heb je je voorbereid?

`Dat is ook weer een verhaal apart. Ik ging voor de 40 kilometer en net als de meesten heb ik me voorbereid door veel meters te maken, met zelfs weken van zo`n 400 kilometer. Bijvoorbeeld door op één dag de route van Groesbeek te lopen en daarna nog even een rondje stadseiland te pakken. Daags daarna liep ik de route van dag twee, Weurt, Winssen en langs eindeloze weilanden over de dijk naar Batenburg richting Cuijk en Grave. Den Bosch halen leek mij ook nog wel leuk. Maar het was teveel en ik hield er een scheenbeenontsteking aan over. Na het aanpassen van het trainingsschema is het allemaal weer goed, maar veiligheidshalve loop ik nu de dertig kilometer, want ik wil het hoe dan ook halen; al mot ik krupe.`

Heb je nog tips?

`Op tijd opstaan en goed ontbijten. Ik neem zelf altijd een bordje brintapap, maar een broodje en wat fruit zijn ook prima. Neem voor onderweg genoeg te drinken mee, liefst iets met bouillon want zout heb je onderweg wel nodig.

Zorg ervoor dat je ruimschoots voor de start aanwezig bent. Parkeermogelijkheden voor auto`s zijn er weinig. Ik ga zelf altijd met de fiets, maar ook daarvoor moet je geluk hebben om een goed plekje te vinden.

Draag luchtige kleding en neem in ieder geval een petje mee, vooral als het erg heet wordt. Heel belangrijk zijn de sokken en de schoenen. Bezuinig niet op goeie wandelsokken. Was die thuis dan uit in zout water. Gebruik nooit zeep want dan zitten de volgende dag je voeten in een glijbaan.

Gebruik ingelopen schoenen. Bij aankoop moet je er aan de achterkant ruim een vinger dik tussen kunnen steken. Knoop de veters ook niet te strak aan.

Ik heb een speciaal ritueel. Voordat ik `s morgens mijn sokken aantrek wrijf ik eerst met mijn hand alle oneffenheden op de voetzool weg. Dat doe ik nog een keer als ik mijn sokken aan heb. Dan pas trek ik mijn schoenen aan, trek de tenen naar mij toe en knoop de veters losjes vast.

Trek onderweg tijdens een rust ook nooit je schoenen uit!

En wees vooral lief voor elkaar, dan blijft het voor iedereen een feestje.`

4Daagse 2022 op Nieuws uit Nijmegen en Wijchensnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

- Swedish Clinic
- Pronk Eten & Drinken, Cadeauwinkel en Wasserij
- Sophia Fotografie
- Westbrug Techniek
- Voetjebal Arnhem-Nijmegen
- DLC Spuitwerken
- RW Scooters & Motoren
- Cafetaria De Patatterie Wijchen
- FIJN-fietsen
- Kompas Veiligheidsgroep
- The sensible Shoe Company BV


Dit bericht delen:

Advertenties