Wethouder Noël Vergunst en bewoners bij feestelijke opening filmwijk

Van onze redactie | Rob Gieling Fotografie
13 juli 2022

Portaal en KlokGroep leveren 42 nieuwe woningen op in Zuiderveld.

Wonen in een buurt met nostalgische filmregisseurs, in eenheid met de natuur? Wat te denken van Billy Wilder, Orson Welles en Ingmar Bergman, terwijl kleine vogels en vleermuisjes in je gevel nestelen? 

In de Nijmeegse nieuwbouwwijk Zuiderveld gebeurt het. Wethouder Noël Vergunst was gisteren speciaal naar Nijmegen-Noord gefietst om de nieuwe bewoners van 42 nieuwbouwwoningen in Zuiderveld welkom te heten: “We zijn erg blij voor onze stad met deze mooie woningen. Maar met name blij voor de nieuwe bewoners. Het woningtekort is groot, dus dit is een heel mooie toevoeging op een prachtige plek. We zijn ook zeker niet klaar met bouwen in Nijmegen.”

OpZoom architecten ontwierp de zogenaamde conceptwoningen voor starters en doorstromers. KlokGroep bv bouwde ze in een heel korte tijd. Sinds een paar weken wonen de eerste huurders van Portaal er al in en anderen zijn nog druk bezig met inrichten en verhuizen. Toch waren bijna alle nieuwe bewoners aanwezig op het welkomstfeestje dat Portaal en KlokGroep organiseerden. Regiomanager Wieke van Veldhuizen van Portaal is blij dat alle 42 woningen zo snel zijn verhuurd en dat de bewoners er blij mee zijn: “Nu alles is opgeleverd, is het moment gekomen om iedereen welkom te heten en de bouwers te bedanken. Geweldig om te zien dat alle bewoners elkaar opzoeken en gegevens uitwisselen. We vinden het erg belangrijk dat er een echte buurt ontstaat, waar mensen het samen doen en naar elkaar omkijken.”

"Alleen samen kunnen we de wooncrisis aanpakken"

Terwijl zijn vaklieden een drankje doen tussen de bewoners, loopt Stefan van Duijnhoven – directeur KlokGroep Wonen - tevreden rond: “We hebben hier erg mooie woningen gerealiseerd, waar ik erg trots op ben. Maar ik ben vooral trots op de goede samenwerking met Portaal, waarbij we in drie maanden tijd zijn gaan tekenen en een maatwerk product hebben kunnen maken. De woningen zijn in 8 maanden gebouwd en met 3 a 4 opleverpunten op 42 woningen wil ik ook mijn complimenten geven aan het team. Erg goed gedaan.”

Ook Wieke van Veldhuizen benadrukt het belang van een goede samenwerking, met KlokGroep bv én de gemeente Nijmegen: “Er is een groot tekort aan woningen in Nijmegen. Alle woningcorporaties en de gemeente hebben afspraken gemaakt om deze wooncrisis aan te pakken, zodat er voldoende betaalbare woningen en appartementen komen. Dat kan alleen snel gaan als je vanaf het begin van een proces goed samenwerkt. Daar heb je iedereen bij nodig: gemeente, aannemers, corporaties én bewoners.”

Bouwen van goede kwaliteit kán snel

En alles ging snel bij dit project. Stefan van Duijnhoven: ”In oktober 2021 is de bouw gestart en nu leveren we de woningen al op. Dat is echt een prestatie die we met elkaar hebben geleverd.” Dat kon omdat voor dit project is gekozen voor BaseHome, het eigen woningconcept van KlokGroep bv.  “De woningen zijn al compleet en tot in detail uitgewerkt en er waren alleen nog een paar eenvoudige maatwerk aanpassingen nodig om de woningen aan te laten sluiten bij de wensen en eisen van Portaal.”

De woningen zijn met een beukmaat van 4,20 meter vrij smal. Maar door te kiezen voor vloerverwarming, zijn er geen radiatoren nodig en daardoor hebben huurders meer vrijheid om de woning naar wens in te richten. De woningen zijn goed geïsoleerd, gasloos en aangesloten op de stadsverwarming. Het hemelwater wordt in Zuiderveld overal bovengronds afgevoerd. Ideale woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens en ook een klein gezinnetje kan er wonen. Wieke van Veldhuizen: “De groep een- en tweepersoonshuishoudens die op zoek is naar woonruimte is de afgelopen jaren enorm gegroeid in de regio. Dat heeft te maken met gezinsverdunning, maar ook met jongeren die als starter geen woonruimte kunnen vinden. Daar willen we vooral voor bouwen. Waar het tot nu toe aan ontbrak waren nieuwbouw sociale huurwoningen. Voor de wijk is het belangrijk en goed dat die er nu wel zijn. Ook voor de toekomst van Nijmegen, die een ongedeelde stad wil zijn met een goede balans tussen sociale huur-, vrijesector- en koopwoningen. In een ontwikkeling als Zuiderveld heb je de kans om een gedifferentieerde wijk neer te zetten, waar iedereen een plek kan vinden en waarmee we bijdragen aan goed samenleven binnen de wijk. Daar zijn wij bij Portaal heel blij mee.”

De volgende fase

Nu de eerste twee fases van Zuiderveld grotendeels afgerond zijn, kijken KlokGroep bv en Portaal samen naar ontwikkelingen in de derde fase, waarin Portaal 37 woningen wil realiseren. Stefan van Duijnhoven: “KlokGroep realiseert in de derde fase ook zo’n 50 koopwoningen. Het is natuurlijk mooi als we die ontwikkeling kunnen realiseren in combinatie met de ontwikkeling van huurwoningen voor Portaal, met hetzelfde team als nu. Zoiets levert beide partijen voordeel op.”


Dit bericht delen:

Advertenties