Breaking News: we mogen weer. Vierdaagseweek in de startblokken!

4Daagse
Tekst: Karel Hermsen
8 juli 2022

`Iedereen ziet er naar uit en de spanning bouwt zich weer op`, aldus burgemeester Hubert Bruls tijdens de gezamenlijke persconferentie van de gemeente, Stichting de Vierdaagse en Stichting de Vierdaagsefeesten, de drie belangrijkste partijen die garant staan voor het grootste open-air evenement van Europa

Volgens de organisatoren kan er weinig mis gaan en is men via doorwrochte draaiboeken op alle eventualiteiten voorbereid. Alle seinen staan op groen.

Door de jarenlange ervaring en de tomeloze inzet en betrokkenheid van honderden vrijwilligers kan het na twee jaar gedwongen rust door Corona  gelukkig weer. Marsleider Henry Sackers: `Heel wat vrijwilligers, hebben in de weekenden menig uurtje opgeofferd om hun kennis weer op te frissen.`

`Met een paar duizend deelnemers minder, waar eigenlijk alleen de penningmeester last van heeft, gaan we zonder grote wijzigingen door met waar we in 2019 gestopt zijn. We hebben er bewust voor gekozen zo min mogelijk veranderingen door te voeren, behalve een parcoursverandering in Beuningen. We hebben nog altijd 74 nationaliteiten en 34 bij de militairen, waarbij dit jaar helaas de Canadezen vanwege een reorganisatie ontbreken. Maar er zijn meer Amerikanen, ook van de 82nd Airborne Divisie die zo`n grote rol speelde in de bevrijding van Nijmegen`, aldus Sackers.

Door de oorlog in Oekraïne worden er geen Russische militairen toegelaten. Sackers: `Dat is het enige. Gevolg van de oorlog in Oekraïne is dat deze generatie zich voor het eerst realiseert hoe geweldig het is om in vrijheid met zoveel nationaliteiten samen te kunnen lopen.`

Die vrijheid en de vrolijkheid van de Vierdaagse zal ook niet verstoord worden door eventuele boerenprotesten, niet tijdens de mars en niet tijdens de feesten. Bruls: `Laat duidelijk zijn: er komt tijdens die dagen geen boer de stad in`, waarmee hij natuurlijk bedoelt dat burgers, boeren en buitenlui zoals altijd van harte welkom zijn, maar niet om met acties de orde te verstoren.

Ook voor een mogelijke coronabrandhaard worden er vooraf geen aparte maatregelen getroffen. Bruls: ` We houden ons, ook in Nijmegen, gewoon aan de regels. Die zijn op dit moment buitengewoon gering. In deze regio hebben we de afgelopen dagen grote evenementen gehad, zoals het concert van Rammstein. Die zijn ook doorgegaan. Alleen als er aanwijsbare redenen zijn dat er zaken zijn die echt iets met de Vierdaagse te maken hebben, dan moeten we maatregelen nemen. Ik ben van het soort dat stelt: een regel is een regel, maar we gaan geen regels invoeren als die niet nodig zijn.`

Wat Sackers betreft geldt dit ook voor een mogelijke hittegolf: `Op zondag krijgen we van onze eigen meteoroloog ons eerste weeradvies. Als dan blijkt dat er voor dinsdag maatregelen nodig zijn, dan gaan we dat op dan bekijken. Je kunt denken aan inkorten van afstanden of het thuislaten door militairen van de bepakking en eventueel zelfs aan het schrappen van een dag. Lopers krijgen via borden tips om zo goed mogelijk de dagen door te komen. We hebben echter geen glazen bol en volgen de ontwikkelingen op de voet. Voor alles ligt een draaiboek klaar`.

Helaas moet de Vierdaagse afscheid nemen van de 90-jarige Bert van der Lans, die 71 keer de Vierdaagse uitgelopen heeft en er wegens gezondheidsproblemen noodgedwongen mee moet stoppen. Onder luid applaus werd er afscheid van hem genomen. Daar staat tegenover dat er voor het eerst meer dan 1000 jeugdigen - tussen de 11 en 15 jaar - meelopen.

Maria Hopman met haar team van het Radboudumc onderzoekt dit jaar welke effecten insecten-eiwitten hebben op spieren en herstel. Ook is er een onderzoek naar rode uitslag die lopers bij warm weer op hun kuiten kunnen krijgen.

Ook. maar helaas noodzakelijk, komt er een campagne om de smet van de Vierdaagse, het wildpoepen en wildplassen tegen te gaan.

Joris Bouwmeester van de Vierdaagsefeesten vertelt vol trots dat Pieter Derks op zaterdag om 16.00 uur met een speciaal optreden vanaf 17 podia tegelijk het feest officieel zal openen.

`Uniek, maar ook spannend, is de start van het gebruik van de circulaire beker op deze grote schaal. Ruim 150 horecaondernemers inclusief Wedren en Kamp Heumensoord doen mee. `Je betaalt eenmalig 50 cent duurzaamheidstoeslag en bij inlevering van een lege beker krijg je tegen betaling van de consumptieprijs een volle beker terug. Géén beker ingeleverd, dan dus weer die 50 cent opslag. We hopen op die manier zo`n 60 ton aan afval te voorkomen en da`s vooral goed voor de bewoners, maar ook voor de Dar. En over twee jaar is zo`n systeem so wie so overal verplicht. Zie het dit jaar maar als een oefening.`

Het programma heeft voor ieder wat wils in petto. Op 30 buitenlocaties, met 45 podia zijn er maar liefst 1274 optredens.  Via de compleet vernieuwde app kun je je eigen programma samenstellen, zodat je geen optreden hoeft te missen. 'Via een Fieldlab, een digitale 3D-omgeving kunnen we alles voor de gebruiker inzichtelijker maken. Crowdmoniting werkt daardoor nog beter en hulpdiensten en het publiek kunnen nog beter geïnformeerd worden.`

De drie organisaties spreken hun grote waardering uit voor de Dar die met man en macht paraat staat om de stad en het parcours schoon te krijgen en te houden.

Directeur van de Dar Bart de Bruin belooft dat het ondanks het personeelstekort goed komt. Ook hijzelf is niet te beroerd om achter de wagen te lopen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties