Nijmeegs erfgoed beschermd: Hema en pand V&D krijgen bescherming

Gemeente
Van onze redactie
6 juli 2022

Een grote groep panden krijgt binnenkort bescherming als gemeentelijk monument of als beeldbepalend pand. Het college van burgemeester en wethouders stelt dit voor  aan de gemeenteraad. 

Erfgoed beschermen

Nijmegen vindt het belangrijk om als oudste stad haar erfgoed te beschermen. Erfgoed draagt bij aan de profilering en aantrekkelijkheid van de stad. De panden die nu door het college aan de raad worden voorgedragen om aan te wijzen als monument of als beeldbepalend pand liggen vooral in het centrum. Zij herinneren aan de verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog, maar vooral aan de wederopbouw van de stad erna.
Het gaat onder andere om de Hema, de voormalige V&D, winkelpanden aan de Broerstraat en ook het centraal station. 

Tijdens deze naoorlogse periode (1945-1965) is ook veel gebouwd met kunst. Ook deze gebouw gebonden kunst wil de gemeente beschermen. Denk aan de beelden voor het centraal station. Zowel het station, als de beelden zijn voorgedragen  voor bescherming. 

Het programma ‘Nijmeegs Erfgoed Beschermd’ gaat de komende jaren nog veel meer panden voordragen als monument. Om eigenaren goed te informeren over de omgang met een monument, organiseert de gemeente  op zaterdag 24 september 2022 in de Stevenskerk de beurs ‘Monument? Er kan meer dan je denkt!’. Meer informatie hierover volgt. 

Lees collegebesluit 4.1 ‘Beschermingsvoorstel 2e groep beschermingsprogramma Nijmeegs Erfgoed Beschermd’ in de besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders van 5 juli 2022.

 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen