"Kanker heeft zoveel van ons afgenomen": Siem en Ans lopen hun 4Daagse met een reden

4Daagse
Van onze redactie
22 juni 2022

Nog een paar weken en dan gaat het gebeuren: de Nijmeegse 4Daagse. Ook Siem en zijn oma Ans lopen vier dagen door het Rijk van Nijmegen. Met een bijzonder doel, want zij lopen hun 4Daagse voor het Radboud Oncologie Fonds. 

Helaas heeft dat een verdrietige reden. Door kanker hebben zij beiden, tot twee keer toe, in korte tijd afscheid moeten nemen van dierbare personen binnen hun hechte familie. In januari van dit jaar heeft Siem afscheid moeten nemen van zijn vader Christian nadat hij 5 jaar geleden zijn opa Aad, man van Ans, heeft verloren. Samen wandelen zij de 4Daagse om geld op te halen voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc.

Niet meer samen oud worden

Aad en Ans waren bijna 45 jaar getrouwd toen het noodlot toesloeg. In april 2017 bleek Aad slokdarmkanker te hebben, kort daarna bleken er ook uitzaaiingen in de buik te zitten en was genezing niet meer mogelijk. Ans: “De grond zakt onder je voeten vandaan als je dit te horen krijgt. We wisten dat we niet meer samen oud zouden worden. Ons 45-jarig huwelijk zouden we vieren met een weekend weg, samen met onze kinderen en kleinkinderen. Helaas mocht dit niet zo zijn.” Nog geen 5 maanden na de diagnose overleed Aad op 68-jarige leeftijd. Siem: “Ik was 9 jaar toen opa is overleden. Hij was een hele fijne opa. We gingen samen met oma op vakanties naar Spanje en weekendjes weg. Gelukkig heb ik hele fijne herinneringen aan hem.”

Nog een keer het noodlot

Zo goed en zo kwaad als het kan pakt de familie de draad weer op tot 4,5 jaar later, in het najaar van 2021, het noodlot weer toeslaat in de familie. In eerste instantie dacht de familie dat het de nasleep van Corona was, maar Christian, de vader van Siem, bleef maar niet lekker. Christian ging met buikklachten naar de huisarts en een paar dagen later werd duidelijk dat hij echt heel ziek was. Dikke darmkanker met uitzaaiingen in het buikvlies. Op kerstavond werd hij opgenomen in het Radboudumc en daar is hij vier weken gebleven. Siem: “De artsen hebben er alles aan gedaan om mijn vader meer tijd te geven maar hij was al te ziek. Hij is nog een week thuis geweest, en op 26 januari is hij overleden.” Voor Siem was Christian de liefste en stoerste vader die hij zich kon wensen. Siem: “Ik kon urenlang monopoly spelen met hem, veel met hem praten en hij was mijn grootste fan op het hockeyveld. Hij genoot ervan als ik op mijn gitaar speelde en we deden samen veel dingen zoals schaatsen en zwemmen in het Goffertbad. We zouden nog zoveel meer dingen samen gaan doen, waaronder de 4Daagse lopen.” Ans vervolgt: “Het verdriet is groot en we missen hem enorm. Hij stond altijd voor zijn gezin en mij klaar. Hij was een hele fijne schoonzoon.”

Samen de 4Daagse lopen

Christian was een enthousiast 4Daagse loper en heeft deze zelfs 12 keer gelopen. Siem wilde toch de 4Daagse lopen en kwam op het idee om dit samen met zijn oma te gaan doen omdat zij ook regelmatig de 4Daagse heeft gelopen. Siem: “Iedere kilometer die ik loop zal ik aan opa en papa denken. Papa is beroepsmilitair geweest en de laatste 16 jaar ook nog brandweerman. Ik denk dat wanneer ik de militairen en brandweermannen zie, ik nóg meer aan hem zal denken.” Ans wil graag lopen met betekenis. “Tot twee keer toe hebben wij afscheid moeten nemen van een dierbaar persoon die wij nog elke dag vreselijk missen. Het was zo’n oneerlijke strijd voor beiden. Dat gunnen wij niemand.” Siem vult aan: “Wij krijgen opa en papa hier niet mee terug maar willen dat anderen dit niet hoeven mee te maken. Daarom willen wij graag geld ophalen voor onderzoek naar kanker en lopen wij onze 4Daagse voor het Radboud Oncologie Fonds.”

Loop ook jouw 4Daagse voor baanbrekend onderzoek naar kanker

Ondersteun Siem en Ans door hun actie te sponsoren via https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/actie/siem-ans-van-wijk. Loop jij ook de 4Daagse en wil jij je inzetten voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc? Via www.vierdaagse2022.nl kan je jouw eigen sponsoractie aanmaken. Na inschrijven ontvang je een speciaal 4Daagse ‘Wandel kanker de wereld uit’ t-shirt. Tijdens de intocht op vrijdag krijg je op de Via Gladiola een heus Limited-Edition Wandelkruisje overhandigd.

Foto: Siem met zijn oma Ans aan het trainen voor hun 4Daagse (foto: fam. Van Wijk)


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties