Graven op het Valkhof: de Romeinse geschiedenis van een bijzondere plek

Geschiedenis
Van onze redactie
18 juni 2022

Op 25 juni beleef je de geschiedenis van Gelderland in het Valkhofpark, Museum Het Valkhof en De Bastei. Dompel je onder in het spannende leven van Romeinse soldaten, kom meer te weten over de opkomst van het Romeinse Rijk en de Bataafse opstand. Tijdens deze dag vol re-enactment, workshops en andere activiteiten komt het Romeinse hoofdstuk van het Verhaal van Gelderland echt tot leven.

Een historische zomer
Deze feestelijke zaterdag is onderdeel van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. In deze zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Voor jong en oud zijn er vanaf 18 juni elke zaterdag op negen verschillende locaties in Gelderland bijzondere activiteiten te bezoeken die samen meer vertellen over de geschiedenis van Gelderland.

Greep uit historische activiteiten
Zaterdag 25 juni is het de beurt aan Nijmegen en worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij binnenkomst in het Valkhofpark nodigt een archeoloog je uit om de historische heuvel mee af te graven. Vanaf daar start je je reis door de Romeinse geschiedenis van het park. Ga zelf aan de slag in de ArcheoHotspot! Of wandel mee langs archeologische resten in de directe omgeving. Ontmoet Bataven, Romeinse soldaten en Germaanse Romeinen en ontdek meer over het leven in het Romeinse Rijk. Ook zijn er allerlei workshops: ga op exercitie met Baroen, maak een Romeins olielampje of verkleed je als Romein. Eindig je bezoek met een heerlijke proeverij in de Nicolaaskapel samen met de ‘laatste Romein’ Theophanu.

Meer weten? Museum Het Valkhof en De Bastei nodigen bezoekers die dag uit voor verdiepende lezingen van Paul van der Heijden (De Romeinse Gouden eeuw), Joep Hendrikse (Germanisering van de Romeinse samenleving en De Romeinse geschiedenis van De Bastei) en Marenne Zandstra (over een nog onaangekondigde mini-expo). Zowel het programma in het Valkhofpark als de beide musea zijn gratis te bezoeken vanaf 10 uur 's ochtends.

Reis door het Verhaal van Gelderland
Op diverse andere plekken in Gelderland kun je deze zomer de geschiedenis van Gelderland beleven. Musea en erfgoedlocaties openen hun deuren voor het publiek en brengen de Gelderse geschiedenis tot leven. De zomertoer wordt afgesloten met een groots finaleweekend op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen. Het initiatief voor de Verhaal van Gelderland Zomertoer ligt bij Erfgoed Gelderland. De zomertoer is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten, tijden en locaties tijdens de Verhaal van Gelderland Zomertoer op verhaalvangelderland.nl/zomertoer of bezoek de websites van Museum Het Valkhof of De Bastei.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties