Project GA helpt Nijmegenaren bij praktische problemen

Van onze redactie
17 juni 2022

Een voorbeeld uit de praktijk: Gerdien* (63) kreeg afgelopen winter een hartaanval. Ze woont alleen, het onderhouden van de tuin is haar te zwaar. Een snoeibeurtje is hard nodig, maar ze kent geen mensen in haar omgeving die hierbij kunnen helpen. Haar vraag komt terecht bij GA. Al snel stond een vrijwilliger van GA paraat om haar een paar uur te helpen. De tuin ziet er weer verzorgd uit.

Maatwerk
Het project Gezamenlijke Aanpak (GA) richt zich op praktische hulpvragen waar vrijwilligersorganisaties in Nijmegen nog geen antwoord op hebben. Alle inwoners van Nijmegen die zelfstandig wonen en geen middelen en netwerk hebben om een praktisch probleem aan te pakken, kunnen een beroep doen op GA. Door Hooijer, projectleider van GA: “We denken mee met ieder die met een praktische, urgente vraag bij ons komt. Waar mogelijk en nodig zetten we vrijwilligers in.” 
 
Meedenken, en soms doorverwijzen 
“Vragen die we krijgen hebben vaak te maken met het ophalen/brengen van spullen en met werkzaamheden in de tuin of rond het huis”, vertelt Door. “Samen met de hulpvrager zoeken we naar een passende oplossing: welke middelen of mogelijkheden heb je zélf en waar heb je nog hulp bij nodig? Soms verwijzen we mensen door, bijvoorbeeld naar Wegwijzer024.nl.” Vaak lukt het alsnog om zelf iets te regelen. Door: “Zo kregen we een vraag van een vrouw die een bankje gratis kon overnemen van iemand die iets verderop in de straat woont. Ze vroeg of wij vrijwilligers hadden om te helpen bij het tillen van de bank. Uiteindelijk vond ze toch een aantal mensen binnen haar eigen netwerk die haar konden helpen.” 
 
Praktische en snelle hulp – hoe?
Arjan* is een jonge man die een tijdje opgenomen is geweest. In de tussentijd kreeg hij een andere woning toegewezen, maar zijn spullen staan nog op zijn oude adres. Zelf mag hij niet autorijden, hij heeft weinig geld en geen netwerk in zijn huidige woonplaats. Via project GA gaat een vrijwilliger hem helpen met het sjouwen en vervoeren van de spullen.
  
Ook Ayla*, een alleenstaande moeder van drie kinderen, heeft een hulpvraag. Vanwege haar rugklachten lukt het haar niet om haar tuin kindvriendelijk te maken. Haar netwerk kan er niet bij worden ingeschakeld. GA zoekt hiervoor een of enkele vrijwilligers die een keertje willen helpen haar tuin onkruidvrij en kids proof te maken. 
 
Hulpvragen én vrijwilligers zijn welkom! 
Ken of ben jij een inwoner van Nijmegen en heb je een urgente praktische hulpvraag? Dien die vraag dan in bij project GA! Of wil je als vrijwilliger aansluiten bij het Aanpakkers Team (A-team)? Als Aanpakker heb je de vrijheid om zelf aan te geven voor welke werkzaamheden en wanneer je je wilt inzetten, alleen of samen met iemand anders, super flexibel dus!  
 
Contact 
Stuur een mail naar d.hooijer@vwc-nijmegen.nl of bel 06 82 45 54 52. 
 
Project GA is een samenwerking tussen de Vrijwilligerscentrale Nijmegen, Hulpdienst Nijmegen, Bindkracht10 en Sterker sociaal werk binnen Nijmegen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. 
 
*In verband met de privacy zijn de namen van hulpvragers gefingeerd. 
 

Dit bericht delen:

Advertenties