Museum Het Valkhof sluit aan bij het netwerk van de Canon van Nederland

Geschiedenis
Van onze redactie
15 juni 2022

Museum Het Valkhof treedt op 19 juni toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende collectiestukken uit Museum Het Valkhof zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de vensters De Romeinse Limes en De Hanze. Op 19 juni geven de conservatoren van het museum mini-colleges bij de sleutelstukken. Deze colleges zijn toegankelijk voor publiek. 

Geselecteerde sleutelstukken  

  • Het middenstuk van een groot monument uit de eerste eeuw naar Christus, de Godenpijler, toont de wijze waarop de Romeinen in Nederland hun succes herdenken. Het monument wijst erop dat Nijmegen al aan het begin van de jaartelling een belangrijke plaats is voor de Romeinen. 
  • Het tweede sleutelstuk is een verzilverde gezichtshelm. Deze helm is gedragen door een ruiter in Romeinse dienst. In Nijmegen zijn relatief veel ruiterhelmen gevonden. Waarschijnlijk is hier rond het midden van de eerste eeuw na Christus de ruitereenheid van de Bataven gestationeerd.
  • Het derde sleutelstuk is een overgebleven deel van een militair diploma. Er staat in gegraveerd dat keizer Trajanus (98-117) het burgerrecht verleent aan een Bataaf die in het Romeinse leger heeft gediend.
  • Een kopie van een kaart uit de laat-Romeinse tijd is het vierde sleutelstuk. Op deze Peutingerkaart staat het Romeinse Rijk afgebeeld, maar de noord-zuidafstanden zijn in elkaar gedrukt en de oost-westafstanden uit elkaar getrokken. Het is niet de bedoeling van de makers om een exacte weergave van de werkelijkheid te geven. De kaart moet namelijk als boekrol gemakkelijk meegenomen kunnen worden op reis.
  • Het laatste sleutelstuk is het Antependium van het schippersgilde. Dit is het grootse Nederlandse borduursel uit de middeleeuwen en hangt in de zestiende eeuw voor het altaar in de kapel van het Nijmeegse schippersgilde. Het vertelt het verhaal over Nijmegen als onderdeel van het Hanzeverbond. 

Dat Nijmegen de grootste Romeinse stad in Nederland was, is goed terug te zien aan de verschillende sleutelstukken bij het venster De Romeinse Limes die in Museum Het Valkhof te zien zijn. 

Bekijk hier alle sleutelstukken van Museum Het Valkhof.

Over de Canon van Nederland  
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties