Arrestatieteam houdt man aan in appartement aan Oude Dukenburgseweg

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
15 juni 2022

Een arrestatieteam van de politie en de Dienst Speciale Interventies hield omstreeks 23.15 uur een man aan in flatgebouw Leuvensehof aan de Oude Dukenburgseweg in Zwanenveld.

Bij de politie kwam omstreeks 21.00 uur een melding voor een man op de elfde verdieping van een flatgebouw aan de Oude Dukenburgseweg. Aldaar was hij het dak naast zijn balkon opgeklommen. Volgens omwonenden vertoonde de man daar verward gedrag en waren zij bang dat hij naar beneden zou springen. Wat voor verward gedrag hij daar vertoond zou hebben, is niet bekend. De man klom na enige tijd terug zijn eigen balkon op en ging zijn woning in.

De politie reageerde op de melding met meerdere eenheden. Omdat zij dachten dat de man nog op het dak liep werden omliggende straten afgezet en een arrestatieteam opgeroepen. Dat is een gespecialiseerd team dat wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of die levensbedreigend kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of iemand die zichzelf of anderen ernstig geweld wil aandoen. Maar ook voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren. Medewerkers van een arrestatieteam hebben een specialistische opleiding gehad en beschikken over een specifieke uitrusting.

Na enige tijd kreeg de politie contact met de man, die in zijn woning en later op zijn balkon was. Onderhandelaars van het team spraken vanaf het balkon van de buren met de man. Na enige tijd arriveerden leden van het arrestatieteam. Zij verzamelden zich en gingen na overleg de flat binnen. Omstreeks 23.00 uur waren de leden te zien op het dak van het flatgebouw. Even na 23.30 uur werd er geroepen en schoot een lid van het arrestatieteam met een zogeheten ''less-lethal' wapen. Met dat wapen worden niet dodelijke projectielen van bijvoorbeeld plastic of rubber geschoten. Gelijktijdig werd het geluid van gebonk gehoord en maakten de leden van het team de voordeur open met een kettingzaag. Twee andere teamleden abseilden vanaf het dak het balkon op. In het appartement werd de man aangehouden.

De man is onder begeleiding van de politie per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij zal worden overgedragen aan de hulpverlening welke hij het beste kan gebruiken. De woningcorporatie is gekomen om de voordeur te laten repareren. De politie doet op dit moment geen uitspraken over de actie.


Dit bericht delen:

Advertenties