Crowdfundingcampagne documentaire 'De gekke mieren van NYMA'

Van onze redactie
14 juni 2022

Nijmeegse filmmaker Martijn Schinkel van Het Derde beeld (o.a. De Lentloper) en Marleen van den Elsen werken i.s.m. NYMA makersplaats aan documentaire De gekke mieren van NYMA, die gaat over de unieke ontwikkeling van een permanente plek voor 200+ creatieve ondernemers aan de Waal. Om deze film de komende twee jaar te kunnen maken is een crowdfundingcampagne gestart via Voordekunst.

De rode draad is die van de noodzakelijke verhuizing van zo'n 130 ondernemers, van tijdelijke hotspot Honigcomplex naar de verderop gelegen ruïne van de NYMA. Een fabrieksterrein met een rijke geschiedenis maar waar nu de bomen uit het dak groeien. Te zien is hoe de bevlogen initiatiefnemers zich vastgebeten hebben en hiervan een plek willen maken die wederom een begrip in Nijmegen en daarbuiten moet worden. Wat betekent dit voor de wijk? En voor Nijmegen? Zal de scepsis van bewoners omslaan in het geloof dat dit weleens het beste zou kunnen zijn wat de wijk is overkomen?

Het verhaal van de ontwikkeling van NYMA makersplaats wordt versneden met een heel andere vorm. Namelijk die van een natuurdocumentaire over de 'gekke mier', de pionier van een kolonie, die als metafoor voor de ontwikkelingen rondom de bouw van deze plek het belang van de creatieve en andersdenkenden voor samenleving illustreert.

De gekke mieren van NYMA wordt een waardevol document dat Nijmegen overstijgt en in het algemeen bijdraagt aan meningsvorming rond het thema 'nut van kunst & cultuur voor de samenleving als geheel’. Het is daarnaast een ode aan vriendschap, onverschrokken ondernemerschap en een aanmoediging voor alle potentiële ‘gekke mieren’ in deze wereld. Naar verwachting gaat de film in het voorjaar van 2024 in première.

Meer informatie over de documentaire en hoe deze film mede mogelijk te maken vind je op www.voordekunst.nl/projecten/13943. Blijf op de hoogte van de ontwikkeling van NYMA makersplaats via Instagram en Facebook.


Dit bericht delen:

Advertenties