Radboudumc Amalia kinderziekenhuis-onderzoekster fietst voor 'Onderzoek naar vroeggeboorte'

Gezondheid
Van onze redactie
13 juni 2022

Onderzoeker Marleen van Gelder vertrok maandag op de fiets naar Oslo, om geld in te zamelen voor onderzoek naar vroeggeboortes. Als onderzoeker in het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis werkt ze veel samen met buitenlandse collega’s. Daarvoor is ze de komende weken uitgenodigd in Oslo. En vandaar deze actie, op de fiets naar Oslo om geld in te zamelen voor onderzoek.

Vroeggeboorte
Vroeggeboorte, een bevalling vóór 37 weken, komt helaas vaak voor. In Nederland wordt 1 op de 14 baby's te vroeg geboren, dat zijn gemiddeld 35 kindjes per dag. Zij hebben extra medische zorg nodig, omdat ze nog niet helemaal volgroeid zijn. Ondanks extra zorg komen 2 van deze kindjes te overlijden, waarmee vroeggeboorte de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland is.

Daarnaast houden 10 kindjes per dag blijvende problemen over aan de vroeggeboorte, zoals een fysieke beperking of ontwikkelingsachterstand. Dit alles heeft niet alleen grote impact op de kinderen zelf, maar ook op hun ouders en andere gezinsleden. Door de vroeggeboorte is voor hen onverwacht een moeilijke en zware tijd aangebroken, met vaak een lang (na)zorgtraject.

Oorzaak
Van de meeste vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Met meer kennis over oorzaken en biologische mechanismen van vroeggeboorte kunnen we oplossingen ontwikkelen om vroeggeboorte te voorkómen. Helaas is er geen specifiek fonds voor wetenschappelijk onderzoek naar vroeggeboorte, zoals dat er wel is voor bijvoorbeeld kanker (KWF) of hart- en vaatziekten (Hartstichting). Daarom komt Van Gelder zelf in actie om aandacht te vragen voor vroeggeboorte en geld in te zamelen voor onderzoek.

Wat een passie heeft deze dame voor haar vak! Wilt u haar actie en het onderzoek naar vroeggeboortes ondersteunen? Doneer dan hier!


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties