Burgemeester Dales Lezing door Vera Bergkamp en Burgemeester Dales Prijs voor Saïda Aoulad Baktit

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: Geert Timmer
11 juni 2022

Gisteravond verzorgde Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, onder grote publieke belangstelling, in de Raadzaal van het stadhuis de 25e Burgemeester Dales Lezing. De 26e Ien Dalesprijs was voor Saïda Aoulad Baktit.

In deze lezing staat het non-discriminatiebeginsel in artikel 1 van de Grondwet centraal. De Grondwet is onze belangrijkste wet, waarop alle andere wetten gebaseerd zijn; het fundament van onze democratie.

Artikel 1 luidt: '𝐀𝐥𝐥𝐞𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐳𝐢𝐜𝐡 𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐛𝐞𝐯𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧, 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐠𝐞𝐯𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐛𝐞𝐡𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐝. 𝐃𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐠𝐨𝐝𝐬𝐝𝐢𝐞𝐧𝐬𝐭, 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧𝐬𝐨𝐯𝐞𝐫𝐭𝐮𝐢𝐠𝐢𝐧𝐠, 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐞𝐤𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐢𝐧𝐝𝐡𝐞𝐢𝐝, 𝐫𝐚𝐬, 𝐠𝐞𝐬𝐥𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐟 𝐨𝐩 𝐰𝐞𝐥𝐤𝐞 𝐠𝐫𝐨𝐧𝐝 𝐝𝐚𝐧 𝐨𝐨𝐤, 𝐢𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐭𝐨𝐞𝐠𝐞𝐬𝐭𝐚𝐚𝐧.'

`Helaas werkt artikel 1 nog niet altijd`, aldus Wieneke Mulder, de voorzitter van de organiserende stichting. `Aandacht van prominente sprekers op dit soort bijeenkomsten blijft dus noodzakelijk`.

De lezing en prijs zijn genoemd naar de oud-burgemeester Ien Dales. In de korte tijd dat zij burgemeester was, van 1987 tot 1989, veroverde zij, wars van elk uiterlijk vertoon en haar recht-voor-zijn-raap-uitspraken als `Ma Flodder` de harten van de Nijmegenaren. Zij was `burgermoeder` voor iedereen.

Daarna werd zij minister van Binnenlandse Zaken. Zij maakte zich in die functie sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving, waardoor de Algemene Wet Gelijke Behandeling werd ingevoerd.

Vera Bergkamp prijst Dales` pioniersfunctie. `Zij voerde de eerste wet in die homo- en heteroseksuele gerichtheid als anti-discriminatiegrond apárt benoemde. Haar wet gaf Nederlandse homo`s en lesbiënnes concrete juridische bescherming tegen discriminatie.`

Maar die bescherming is volgens Bergkamp verre van volledig. In haar vorige functie als voorzitter van het COC, constateerde ze dat homoseksuele docenten op christelijke scholen toch werden ontslagen op grond van andere argumenten die niets met hun seksuele geaardheid, maar meer met hun levenswijze te maken hadden. Nu hebben vooral transgender en intersekse personen dezelfde soort problemen.

Als lid van de Tweede Kamer heeft zij in een lange weg met vele hindernissen toch met succes wetsvoorstellen ingediend om de wettelijke positie van deze mensen te verbeteren en hun discriminatie tegen te gaan.

Aan het eind van haar rede haalt Bergkamp als Kamervoorzitter fel uit tegen de `egoshow` , de `korte klap`, de twittercultuur en de verhitte debatten naar aanleiding van de directe actualiteit. Zij pleit voor `slow politics`. `Goed luisteren en wegen wat de effecten zijn op het dagelijks leven van mensen. Op basis daarvan formuleren, zodat wetten begrijpelijk zijn, goed uitvoerbaar en recht doen aan verschillen tussen mensen`. En daarbij hoort volgens haar, net zoals Ien Dales, ook het respect voor privacy voor politici.

De Burgemeester Dales Prijs was voor Saïda Aoulad Baktit. Saïda, ooit begonnen als schoonmaakster, vindt haar roeping als eerste islamitisch geestelijk verzorger in het Radboudumc. Maar ze is veel meer. Ze verbindt culturen. `Ik merk in mijn dagelijks werk, dat onbegrip over een andere cultuur ook leidt tot verschillen in behandeling. Begrip voor en kennis van die andere cultuur wil ik verbeteren. Daarmee verrijk je de zorg en kun je nog beter aan mensen van alle culturen zorg verlenen. In essentie gaat het echter niet eens om je komaf, maar vooral om de wil om te luisteren en open te staan voor elkaar.`

In haar werk besteedt ze veel aandacht aan integratie in de Nederlandse cultuur en de positie van de vrouw in de islam. Saïda is een veelgevraagd spreekster op congressen en symposia. Ze is actief binnen de moslimgemeenschap. Als eerste vrouw heeft ze plaatsgenomen in de commissie Moskeebesturen Nijmegen en is afgevaardigde naar de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland. Ze was betrokken bij verschillende vredesinitiatieven en is vertrouwenspersoon radicalisering in Nijmegen.

Het inmiddels traditionele leerlingeninterview werd dit jaar verzorgd door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium. Zij interviewden Vera Bergkamp over het belang van artikel 1 van de Grondwet en maken er vervolgens een schoolproject van.

In het voorgedragen liedje van `The scene` kan de boodschap van de hele avond in één zin worden samengevat: `Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen!` 

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum zijn alle lezingen gebundeld in boekvorm `Het recht om jezelf te zijn`. Vanaf volgende week verkrijgbaar in de Nijmeegse boekhandels.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024