Woongemeenschappen oplossing voor krappe woningmarkt?

Van onze redactie
10 juni 2022

Het begint met een woondroom. om samen met anderen een gemeenschap te vormen en met gelijkgestemden een eigen woning te realiseren. Of simpelweg als kans om op een krappe woningmarkt nog een betaalbaar huis te bemachtigen. 

Met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) neem je het heft in eigen handen, los van projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen. Biedt CPO een woonkans in tijden van woningtekort en woekerprijzen? Op dinsdag 14 juni gaat het Architectuurcentrum Nijmegen hierover in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen. Praat mee, vanaf 20.00 uur in LUX Nijmegen.

De avond wordt afgetrapt met de woondroom van Kathelijn Acket en Niels Jansen van CPO Nimma. Hun vriendengroep heeft al jaren de wens om samen een woninggroep te bouwen, een wens die onlangs een stap dichterbij kwam: de gemeente Nijmegen koos hun plan uit in een competitie voor een CPO-kavel aan de Krekelstraat. Hoe ziet hun gedroomde woning eruit, wat zijn hun plannen en hoe ervaren ze de weg er naartoe?

Regels, locatie en betaalbaarheid

Daarna bespreken we drie belangrijke hordes van CPO: regels, locatie en betaalbaarheid. Een CPO-project is er een van de lange adem. Een groep mensen bij elkaar krijgen en een gezamenlijk plan maken is slechts het begin. Er moeten projectplannen worden geschreven en de procedures zijn ingewikkeld. Dat maakt CPO een woonvorm voor mensen die de weg weten. Hoe zorg je ervoor dat een CPO-woondroom ook bereikbaar blijft voor mensen die sneller verdrinken in regels en al het regelwerk? Het Architectuurcentrum Nijmegen bespreekt het met Henk Vlemmix van BIEB, een organisatie die al jarenlang CPO-groepen ondersteunt.

De zoektocht naar een geschikte locatie kan er een van jaren zijn, want kavels zijn schaars en grond is duur. CPO-kavels in Nijmegen worden nu vaak vergeven via een gewilde competitie waarbij velen achter het net vissen. Hoe ziet het CPO-beleid van gemeente Nijmegen er op dit moment uit en waarom is gekozen voor de huidige procedure? Welke rol kan de gemeente spelen in het vrijgeven van locaties en het toegankelijker maken van het proces?

Het bouwen van een huis met anderen is vaak goedkoper dan een bestaand huis kopen. CPO wordt niet voor niks gepresenteerd als een van de mogelijke oplossingen voor het woningtekort. Maar blijft CPO betaalbaar? Hoe zorg je ervoor dat een gerealiseerd CPO-project niet alsnog duur op de markt terechtkomt, ten gunste van de oorspronkelijke bewoner? En is CPO überhaupt toegankelijk voor mensen met een kleine portemonnee? Bieden huurconstructies een uitweg?

Foto: CPO Nimma


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024