Jokolo uit Nijmegen wint laatste Nationale Jongerenkorenfestival Rijsbergen

Van onze redactie
3 juni 2022

Jongerenkoor Jokolo heeft zaterdag 28 mei de eerste prijs op het Nationaal Jongerenkorenfestival gewonnen. “Wat een krachtige groep met een vakman (Jelle Roosen) als dirigent” - aldus de vakjury tijdens de prijsuitreiking. Ook bij de publieksjury was Jokolo favoriet dit jaar.

Aan het Jongerenkorenfestival in Rijsbergen deden dit jaar 8 koren mee. Uiteraard gingen er ook andere koren met een beker naar huis. De prijs voor de beste liturgische uitstraling ging naar Corbulo. Willibrordus ontving van de vakjury de 2e prijs met grote complimenten voor de kleine groep die met enkel sopranen en alten op het podium stond. De vakjury benoemde daarbij dat zij de mannenstemmen niet helemaal miste. De 3e plaats was voor Chantiel, een grote naam binnen het korenfestival dat in het bijzonder veel lof kreeg voor het vasthouden van haar grote kwaliteit met veel nieuwe jonge leden.

Het jaarlijkse korenfestival in Rijsbergen heeft de afgelopen twee jaar niet door kunnen gaan door de coronapandemie. Afgelopen weekend vond het festival weer plaats, maar deze 31e editie was helaas tevens de laatste editie van het festival. Wegens gebrek aan financiering en teruglopend animo onder koren (verschillende koren hebben de coronacrisis niet overleefd) is het voor de organisatie niet meer haalbaar. Het programma was dit jaar al van een weekend teruggebracht tot één dag. Veel koren stonden op het podium in een andere samenstelling dan de laatste keer in 2019. Gelukkig waren nog genoeg koren met groot leden aantal aanwezig. Zo ook Jokolo, dat op dit moment 36 leden telt.

Tijdens het optreden op zaterdagmiddag bracht Jokolo vier nummers ten gehore. De eerste twee werden a capella gezongen, de laatste twee werden begeleid door pianist Kenneth van Doremalen.

Jokolo werd door de vakjury geprezen om haar heldere lichte ontspannen koorklank en de goede verstaanbaarheid van het koor. Ook de sterke beleving en het contact tussen koor en dirigent Jelle Roosen werden als positieve punten genoemd. In het juryrapport werd over de uitvoering van de eigen compositie Moses’ song (van Jelle Roosen en Dianne van Houdt) geschreven dat Jokolo mooie harmonieën, samenklanken, fraseringen en dynamische verschillen liet horen. Jokolo is heel blij en dankbaar voor al deze mooie complimenten.

10 juni in uitverkochte theaterkerk Bemmel
Voor diverse leden van Jokolo was het festival in Rijsbergen de eerste ervaring met optreden met dit koor. Dat maakt het een mooi voorproefje voor het aanstaande concert. Op vrijdagavond 10 juni staat Jokolo in een uitverkochte theaterkerk in Bemmel. Hier zullen naast de vier nummers uit Rijsbergen nog 17 andere koornummers ten gehore worden gebracht. Maar eerst is het nog tijd voor een feestje, de wisselbeker staat nu definitief in Nijmegen!


Dit bericht delen:

Advertenties