Next Generation Athletics in Brakkenstein zet atletiek op de kaar

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Geert Timmer
29 mei 2022

Nijmegen lijkt de coronatijd snel vergeten en de stad staat weer bol van de activiteiten. Zo schalde voor het eerst sinds lange tijd de stem van de stadionspeaker voor een live-publiek weer uit de luidsprekers langs de atletiekbaan.

Nijmegen als `running-city` zette zich gisteren met dubbele uitroeptekens weer eens helemaal op de kaart.

De Nijmeegse atletiekverenigingen Nijmegen Atletiek, Cifla, `t Haasje en Seven Hills Running, organiseerden gisteren op hun thuisbasis in Brakkenstein, voor het eerst na corona weer met volop publiek, de `Next Generation Athletics`. Deze professioneel georganiseerde topwedstrijd voor de middellange aftstanden op de 800, 1500, 3000 en 5000 meter geldt als selectiewedstrijd voor internationale toernooien. Niet alleen de beste Nederlandse lopers, maar ook een handvol buitenlandse atleten, verschenen aan de start.

De `hazen` gaven het tempo aan en leidden de groene `wavelight` LED lichtjes naar een vooraf ingestelde eindtijd langs de baan. Wavelight is een Nederlandse uitvinding die momenteel wereldwijd wordt ingezet op grote atletiekevenementen. De toppers lieten de groene lampjes ruim achter zich, zodat er menig, vooral persoonlijk record verbroken werd.

In het voorprogramma kwamen de jeugd en de senioren volop aan bod. Miranda Boonstra organiseerde een ludieke clubteam-estafette, met teams van 4 personen, waarvan minimaal 2 dames. Gedurende de loop mocht er overal en altijd gewisseld worden, mits de dames tezamen maar minimaal 1000 meter liepen.

Het publiek, dat vooral bestond uit familieleden, vrienden en clubgenoten van de deelnemers, genoot vooral van de competitieve wedstrijdsfeer en moedigde de favorieten luidkeels aan. Van elk entreekaartje werd 2 Euro naar Kika gedoneerd.

Ook sportwethouder Bert Velthuis genoot: `Mooie wedstrijden, goed georganiseerd. In mijn jonge jaren heb ik veel aan atletiek gedaan. Bij hardlopen bungelde ik altijd achteraan. Maar met kogelstoten zat ik zelfs in de selectie van Oost-Nederland`.

De wethouder kan trots zijn op Nijmegen als inclusieve atletiekstad, zowel op topsport- als op breedtesportgebied.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie tellen de Nijmeegse atletiekverenigingen ruim 2000 actieve leden. Zij bieden onderdak aan en organiseren speciale programma`s voor atleten met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking. Daarnaast lopen er nog duizenden sporters ongeorganiseerd heel wat kilometers weg. In het wijde Rijk van Nijmegen worden er maar liefst 88 hardloopwedstrijden georganiseerd, waarvan 18 met start en finish in Nijmegen met de zeven heuvelenloop als ultiem hoogtepunt.

Kijk voor de uitslagen van de wedstrijden op www.atletiek.nu


Dit bericht delen:

Advertenties