De Variabele en Portaal renoveren 285 woningen in Heseveld

Wonen
Van onze redactie
26 mei 2022

Portaal en De Variabele zijn begonnen met de verduurzaming van de 72 kenmerkende, ‘beschermde’ witte woningen in De Wetstraat en Bothastraat in Heseveld. Na de gevel- en vloerisolatie krijgen de woningen hun schilderbeurt. De werkzaamheden in de woning, waaronder de isolatie van de vliering en de ventilatie, volgen direct daarna.

Portaal en De Variabele zijn in deze Nijmeegse wijk sinds de zomer van 2021 bezig met een grootschalige woningverbetering en isolatie van 285 eengezinswoningen. De renovatie van zoveel woningen is een forse opgave. Dat lukt niet in één jaar. Het renovatieproject is daarom opgeknipt in vier fases.

Fase 1 werd voor de kerst 2021 afgerond en in fase 2 wordt momenteel bij de laatste woningen de spouwmuurisolatie aangebracht. Hier was vertraging opgelopen door de Wet Natuurbescherming. De werkzaamheden lopen ondanks veel aanpassingen toch behoorlijk volgens planning. Zo moest door COVID gerelateerde klachten af en toe een woning worden overgeslagen en later worden ingehaald. Het werkelijke aantal huurders dat aanspraak maakt op een nieuwe keuken, badkamer of toilet bleek groter dan uit de vooropnames naar voren kwam en daardoor lopen hierop de werkzaamheden wel uit.

Comfortabele en energiezuinige woning

De bewoners van de Bothastraat en Wetstraat (fase 3) gingen eind maart akkoord met het renovatievoorstel. Maar liefst 81% van de huurders stemde in met het verbeterplan. Voordat de werklieden starten met de isolatiewerkzaamheden, zijn de schilders al begonnen met het opknappen van de grote stukken, karakteristieke witte gevel.

De woningen in Heseveld uit de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn toe aan onderhoud en verbetering. Bewoners deelden daarover hun ervaringen met kou, tocht en vocht in de woning. Goede isolatie en ventilatie zijn belangrijk om prettig te wonen. Dat is straks weer helemaal in orde en de bewoners hebben dan een comfortabele en energiezuinige woning met een verbeterd energielabel. Dat is wel zo prettig met de huidige hoge energieprijzen.

Laatste fase komt eraan

De afgelopen twee weken konden ook de bewoners van de Danielsweg, De la Reystraat, Generaal Smutsstraat, Jouberstraat en Kaaplandstraat een kijkje nemen bij in de modelwoning. Zij hadden daarvoor hun verbetervoorstel ontvangen en konden met hun vragen terecht bij de bewonersbegeleiding van Portaal en De Variabele. De komende periode gaan zij langs bij de bewoners bij de bewoners thuis voor een verdere toelichting op de plannen. De bewoners wordt dan ook gevraagd of ze akkoord gaan met het verbeterplan.

Als 70% of meer van de bewoners akkoord gaat met het verbetervoorstel, dan start fase 4 in september 2022. Portaal en De Variabele verwachten dan begin 2023 klaar te zijn in Heseveld. Dit onder voorbehoud van het aantal te vervangen keukens, douches en toiletten, tijdige levering van materiaal en andere onverwachte omstandigheden.

Bijdragen aan goed samenleven

Bij een renovatie kijkt Portaal verder dan alleen wat ‘het vastgoed’ nodig heeft. Het is een uitgelezen kans om van bewoners zelf te horen hoe het met ze gaat en welke behoeften zij hebben. Dat gebeurt tijdens de gesprekken over de verbeterplannen, maar ook direct bij aanvang van de werkzaamheden. Om een frisse start te kunnen maken in het opgeknapte huis, komt er een grote vuilcontainer waarin bewoners hun overtollige (kapotte) spullen kwijt kunnen. De Variabele en Portaal zorgen dan voor koffie/thee en wat lekkers.

Wieke van Veldhuizen (vestigingsdirecteur Portaal Nijmegen): “Wat zo’n koffiegesprek oplevert? Een mooi voorbeeld was een alleenstaande, gepensioneerde bewoner. Hij vertelde dat hij graag bezig is met zijn handen. Wij waren net bezig een zwerfvuilteam op te zetten. Daaraan wil meneer graag een bijdrage gaan leveren. En ook bij het onderhoud van tuintjes. Bij de koffiemomenten hopen we zo meer van deze mensen te treffen. Die graag iets willen doen voor hun buurt of een ander. Samen bijdragen aan goed samenleven in Heseveld.”

Bossche School; beschermd stadsgezicht

De woningen zijn gebouwd in een tijd van hoge woningnood, tussen 1952-1957, in opdracht van Woningbouwvereniging Nijmegen (het huidige Portaal). Ze zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Evers en Sarlemijn en uitgevoerd in de bouwstijl van de Bossche School. In het Bouwkundig Weekblad van 1955, waarin de Afrikabuurt en de Bouwmeesterbuurt werden besproken, wordt het witte schilderwerk “als een 'buitengewoon charmante' vondst” beschreven. Heseveld is vanwege deze bouwstijl beschermd als beschermd stadsgezicht.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties