Danny's wereld: 'Dakloos hulpeloos' vanuit Nijmegen

Van onze redactie
25 mei 2022

In deze aflevering van Danny's wereld gaat Danny Ghosen in Nijmegen op stap met mensen die medische hulp bieden aan dak- en thuislozen. Zij komen veel zorgmijders tegen, terwijl de noodzaak voor hulp bij deze mensen vaak erg groot is. Het leven op straat is hard, en door de toenemende armoede en de verslechterde woningmarkt wordt het alleen maar zwaarder.

Danny’s wereld, seizoen 3, aflevering 9: 'Dakloos hulpeloos'
zondag 29 mei, 21.05 uur, VPRO, NPO 2 en donderdag 26 mei, 17.00 uur, op YouTube
vpro.nl/dannyswereld

Danny gaat mee op stap met de Nijmeegse straatverpleegkundige Wendy. Zij gaat, geassisteerd door wijkagent Jan, iedere week vroeg in de ochtend actief op zoek naar daklozen om ze te helpen bij medische noodsituaties waar men zich voor schaamt. Wendy gaat ook langs om hen te wijzen waar ze hulp kunnen krijgen, (tijdelijk) onderdak kunnen vinden of door een dokter gezien kunnen worden. Zo hoopt ze er voor te zorgen dat ook deze mensen snel weer gezond worden, of gezond blijven.

In de jaren dat Wendy dit werk doet heeft ze het contrast tussen dak- en thuislozen enerzijds, en de rest van de maatschappij anderzijds sterk zien toenemen. Met toegenomen welvaart bij grote groepen is het begrip voor dak- en thuislozen gekelderd, aldus Wendy. Buurtcomités die procedures beginnen met dure advocaten tegen plannen voor woningen voor mensen uit de opvang zijn voor haar een pijnlijke illustratie. Het leven op straat is van nature hard, een dak- of thuisloze heeft een levensverwachting die zo’n tien a vijftien jaar lager ligt dan van de gemiddelde Nederlander.

Over Danny's wereld
Danny Ghosen gaat in Danny’s wereld op zoek naar waar het wringt in de maatschappij. Hij onderzoekt spanningen en problemen in de samenleving en ontmoet mensen die vaak onzichtbaar zijn, de grens opzoeken, daar overheen zijn gegaan of zich buitengesloten voelen. Danny komt overal binnen, hij vraagt door en oordeelt niet.

Over Danny Ghosen:
Danny Ghosen (Beirut, 1978) begon zijn loopbaan bij MTNL maar stapte snel over naar PowNed waar hij opviel door zijn vasthoudendheid. Voor de EO maakte hij onder andere Rot op naar je eigen land. Sinds 2016 werkte Ghosen voor de NTR waar hij het veelgeprezen Danny in Arabistan en De slag om Libanon maakte. Sinds januari 2021 maakt hij Danny’s wereld voor de VPRO, waarin hij de kijker meeneemt naar nieuwe spraakmakende werelden, onzichtbaar voor de meesten, maar toch vlakbij, indringend en actueel.

Fotograaf: Daniel J Ashes


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024