Lezing: ‘Scènes van de slavernij: het hergeheugen van Kara Walker’

Kunst en cultuur
Van onze redactie
23 mei 2022

Op dinsdag 7 juni zal Wouter Weijers, voormalig universitair docent Moderne en eigentijdse kunst aan de Radboud Universiteit, de lezing ‘Scènes van de slavernij: het hergeheugen van Kara Walker’ komen geven.

De muurvullende, verhalende ensembles die Kara Walker (VS, 1969) uit silhouetten van zwart papier samenstelt, lijken op het eerste gezicht op een exotische historiekunst van het diepe zuiden van de Verenigde Staten van voor de Amerikaanse burgeroorlog (1861-65). Wie beter kijkt, ziet echter vooral groteske scènes van het slavenleven op de plantages vol met grove raciale en seksuele stereotyperingen die velen, vooral ook in de zwarte gemeenschap, schokten. Walker versterkt het contrast door in haar werk terug te grijpen op de burgerlijke traditie van het silhouetportret uit de achttiende en negentiende eeuw. Hoe en waarom brengt Walker met haar kunst zulke donkere herinneringen in beeld? Waarom grijpt ze daartoe terug op het belegen medium van de Scherenschnitt?

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 7 juni 2022                                                                                                                           19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek bijwonen van de lezing.

Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.610, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen.

Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

Kunsthistorische Kring Nijmegen
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties