Stichting de 4Daagse loopt Sunset March

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Geert Timmer
23 mei 2022

Gisteravond liepen het bestuur en vrijwilligers  van het uitvoerend comité van Stichting de 4Daagse de Sunset March.

Nadat zij twee jaar niet samen konden komen en geen Vierdaagse georganiseerd kon worden vanwege COVID, kwamen ze gisteravond allemaal samen bij Strandbar de Stek bij het Vasimcomplex. Samen haalden ze herinneringen op, deelden de laatste nieuwtjes en bespraken hoe ze toeleven naar eindelijk weer een echte Vierdaagse.

Omstreeks 21.00 uur legde de veteraan van de dag van Stichting 31 uit wat de Sunset March inhoudt. Hij vertelde hoe de Sunset March ontstond in 2014, toen veteraan Tim Ruiling over de nieuwe stadsbrug en kunstwerk De Oversteek liep. Nadat de stadsverlichting in Nijmegen aangaat, gaan van zuid naar oost één voor één 48 lampen van de brug aan. 48 lampen, ter ere van de 48 Amerikaanse soldaten die sneuvelden tijdens de oversteek in 1944, op dezelfde plaats als waar nu de brug ligt. Ruiling kwam erachter dat de lampen in een langzaam marstempo aangingen. Een mooie snelheid om de brug over te lopen en te eindigen bij het monument op de Oosterhoutsedijk.

Op 19 oktober 2014 werd de eerste Sunset March gelopen. Sindsdien is er elke avond minstens één veteraan die alleen, of vergezeld met anderen, de Sunset March loopt. Gisteravond liepen tijdens de 2773e Sunset March dus het bestuur en vrijwilligers van Stichting De 4Daagse mee. Aangekomen bij het monument werd een minuut stilte gehouden. Actief dienende militairen en veteranen brachten de eregroet. Daarna legden meerdere vrijwilligers een bloem.


Dit bericht delen:

Advertenties