Rubriek FIJN-fietsen: "Fietsen zonder vakmanschap is onmogelijk"

Ondernemers
Van onze redactie
19 mei 2022

Een fiets kan snel gekocht zijn. Er zijn immers genoeg aanbieders van fietsen en het aantal fietsmerken is ongekend groot. Het vakmanschap van weleer speelt voor veel consumenten een steeds kleinere rol bij de aanschaf van een fiets. Dit gaat ten koste van het fietscomfort en de fietsveiligheid. De goedkoopste (internet)prijs is niet altijd de juiste keuze!

Dit is een geluid tegen het geweld van de internetaanbieders en prijsvechters, immers: bij echt vakmanschap wordt een fiets correct afgesteld op de berijder, is er oog en aandacht voor detail én veiligheid én bestaat nog zoiets als Service!

En juist op deze laatste aspecten maken de grote verkopende partijen het er niet beter op.
Fietsen worden slecht of niet afgemonteerd geleverd met alle gevaren die daarmee gepaard gaan. De veiligheid van de berijder is daarbij ernstig in het geding. En voor service….”zoek maar een lokale fietsenmaker” (….maar die zitten niet altijd te wachten op ‘die internetfietsen’).
Bovendien: de fietsenmaker wordt pas echt belangrijk mocht je problemen ondervinden met je fiets. Een lekke band, speling op de trapas, service-afhandeling met leveranciers…. De fietsenmaker is een cruciale schakel tussen consument en fabrikant. Het is dan ook een vervelende ontwikkeling dat echt vakmanschap, gepaard met echte passie voor de fiets, steeds minder als vanzelfsprekend is….z elfs bij middelgrote fietsenwinkels, zo is de ervaring van menig consument.

Vakmanschap - advies
Dat vakmanschap nog bestaat wordt onder andere bewezen bij FIJN-fietsen op de Groesbeekseweg in Nijmegen. Dit vakmanschap begint al bij de aanschaf van een fiets, bij FIJN-fietsen het adviesgesprek genoemd. Want met het juiste advies wordt de best passende fiets aangeboden. Fietsen op een vakkundige manier afmonteren is daar dagelijks werk, sturen, zadels, handgrepen en pedalen worden zelfs van nieuwe fietsen omgebouwd om de fiets passend te maken voor de gelukkige eigenaar. Advies gaat natuurlijk ook over de juiste framemaat en andere maatvoeringen. Uit ervaring wordt gesproken én aangetoond dat dit cruciaal is voor fietscomfort én veiligheid op de fiets.

Vakmanschap – deskundigheid
De afgelopen jaren is er veel vakmanschap verdwenen uit Nijmegen. Naar verwachting zal deze trend zich doorzetten, signalen zijn er genoeg! Bij FIJN-fietsen staat de deskundigheid en de verdere ontwikkeling van deskundigheid hoog op de agenda. Zo wordt er wekelijks geïnvesteerd in online-leren en worden er zeer regelmatig trainingen bijgewoond. Roy Fijn heeft zelf ook ervaring als docent en heeft naast de rijwielzaak ook een online-leerplatform waar gebruikers zich digitale vaardigheden gemakkelijk eigen kunnen maken (www.digizicht.nl).
Recent zijn de laatste ontwikkelingen van Bosch en Bafang geschoold aan de vakmensen op de werkvloer. Een ander nieuwtje is dat op 17 mei vader en zoon zich hebben weten te certificeren als Gocycle-service engineers. Hiermee is FIJN-fietsen als eerste in Nederland een Authorised Service Centre voor Gocycle geworden.

Vakmanschap – diversiteit
Het aanbod van nieuwe fietsen is enorm divers. Het aanbod van reparaties eveneens.
Ook bij FIJN-fietsen is dat het geval. Uiteraard leveren zij ook graag uw nieuwe fiets.
De merken lopen uiteen en hebben ieder zo hun eigen specifieke kenmerken.
Er worden fietsen aangeboden van het merk Advanced (Bosch-motoren), Multicycle (Shimano-motoren), Van Dijck, Muon, Avalon, Union en RIH.
Speciale merken van onder andere driewielers en speciale fietsen zijn Huka, Van Raam en natuurlijk de ombouwsets van het eveneens Nijmeegse bedrijf Tworby (maak van je fiets een driewieler).
FIJN-fietsen is ook dé vouwfietsspecialist van Nijmegen. Lacros, Beixo, Bohlt en het zeer exclusieve merk Gocycle zijn de grote namen.

Voor de werkplaats betekent dit dus veel afwisseling van type fietsen, er is dan ook aandacht voor specialisaties bij de werknemers. Als trots voorbeeld wordt Robin Fijn genoemd, zoon van de eigenaar. Hij is nu in opleiding bij het Koning Willem 1 College in Den Bosch maar loopt ook stage bij Cyclecenter 5311 in Zaltbommel. Daar specialiseert hij zich volledig op het sportieve element van racefietsen en mountainbikes. Zijn hobby, mountainbiken, zal u waarschijnlijk ook niet verrassen.

Vakmanschap - service
Op duurzaamheid wordt gelet, de eigenaar heeft hier nadrukkelijk oog voor! Dit geldt zowel voor het herstel van fietsen, het duurzame stroomgebruik maar zeker ook de afvalstroom. Zo worden 2-maandelijks alle oude fietsbanden op een juiste manier afgevoerd naar de juiste verwerker, helaas niet overal vanzelfsprekend in de branche.
Ook voor service is er aandacht, wellicht het belangrijkste aspect om klanten te binden aan de vakhandel! Service zit in kleine zaken en komt pas dan aan het licht als het er toe doet.
Roy Fijn zegt hierover “Service speelt pas een rol als er iets met de fiets aan de hand is. Voor ons  staat de klant hierbij altijd op nummer 1. Het is alleen ontzettend jammer dat je service niet eenvoudig kunt omschrijven als specificatie bij de keuze van een fiets. Service ervaar je pas ná aanschaf van een fiets terwijl dit samen met het vakmanschap essentieel is voor comfortabel en fijn fietsplezier.”

Wilt u ook kennismaken met FIJN-fietsen, kom dan langs op de Groesbeekseweg 161 in Nijmegen. Voor het juiste advies wordt graag tijd vrijgemaakt, een afspraak wordt dan ook gewaardeerd.

www.fijn-fietsen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties