Expositie OBG in Huis van de Geschiedenis

Geschiedenis
Van onze redactie | Fotograaf: Marc van Kempen
18 mei 2022

24 mei is de Stichtingsdag van OBG en wordt OBG alweer 430 jaar. Dit wordt groots gevierd met medewerkers, vrijwilligers en klanten. Om iedereen mee te laten genieten van de rijke historie van OBG is er een tijdelijke tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. De tentoonstelling draagt de naam '430 jaar OBG – Eigentijds door de eeuwen heen'. 

Een stukje geschiedenis

OBG kent een rijke geschiedenis. Op 24 mei 1592 ontstond OBG door het samengaan van het Sint Nicolaas Gasthuis en het Sint Jacobs Gasthuis. Wanneer de naam Oud Burgeren Gasthuis precies is ontstaan, weten we niet. Wel weten we dat die naam, samen met het jaartal 1645, pronkt op de oude toegangspoort die nog steeds voor het gebouw staat.
OBG zat vroeger in de Molenstraat, in een oud klooster. Als gevolg van veranderde opvattingen over de ouderenzorg was na de Tweede Wereldoorlog een nieuw gebouw nodig. In 1967 verhuisde het Oud Burgeren Gasthuis daarom naar de Professor Cornelissenstraat waar het nu nog altijd zit.

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van ons 430 jarige bestaan is er een tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26 in Nijmegen. Deze tentoonstelling met de naam “OBG 430 jaar - Eigentijds door de eeuwen heen” is van zaterdag 21 mei tot en met 24 juni gratis te bezichtigen. De tentoonstelling laat onder meer de oprichting, het dagelijks leven en het burgerrecht zien, als ook een presentatie over de historie en diverse historische objecten.
Vanaf 1 juli is de tentoonstelling in het dienstencentrum van OBG te bewonderen.

Deze permanente tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Foto: de oude poort uit de Molenstraat is nog steeds de toegang tot het OBG. Nu aan de Professor Cornelissenstraat 2 in Nijmegen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties