Ruim 30 vuilniszakken gevuld tijdens opruimactie Schone Waal

Van onze redactie
16 mei 2022

Afgelopen zaterdag 14 mei hebben vrijwilligers  de oevers van de Waal schoongemaakt. Het is de derde keer dat er hier een opruimactie werd georganiseerd door Schone Rivieren in samenwerking met de gemeente Nijmegen. De vrijwillige rivierjutters haalden dit keer meer dan 30 vuilniszakken zwerfafval op. Zonder de inzet van deze vrijwilligers zou dit afval terecht zijn gekomen in ons milieu of in de zee, waar plastic afval veel schade toe brengt.

Dit weekend kwamen sport- en cultuurverenigingen uit Nijmegen voor de derde keer in actie tegen zwerfafval. Leden van popkoor The Anthony Singers, Studenten Volleybalvereniging NSVV en FC Kunde staken hun handen uit de mouwen. Gewapend met afvalknijpers en vuilniszakken van de DAR, hebben zij tientallen kilo’s afval van de Nijmeegse waaloevers opgeruimd.

Onder andere het eiland Veur-Lent en de Waaloevers in Lent werden meegenomen. Bijzondere vondsten waren autobanden, metalen touwen en verwrongen fietsen, maar het afval bestond voornamelijk uit een veelvoud aan blikjes, flesjes en verpakkingsmaterialen. Het door de vrijwilligers ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.

Opruimacties onderdeel van Schone Rivieren

Samen met verenigingen, gemeenten en duizenden vrijwilligers organiseert Schone Rivieren opruimacties door heel Nederland. Zo worden rivieroevers schoongemaakt én zorgen we voor meer bewustzijn rondom het afvalprobleem.

Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken jaarlijks de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken om zo de aanvoer van plastic afval bij de bron te stoppen.

 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen