Begraafplaats Rustoord 125 jaar: boek en literair baken

Geschiedenis
Van onze redactie
16 mei 2022

Bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Begraafplaats Rustoord aan de Postweg in Nijmegen  verschijnt een boek en is een literair baken gerenoveerd. 

Burgemeester Hubert Bruls ontvangt op zaterdag 21 mei het eerste exemplaar van Wie ligt hier? Begraafplaats Rustoord Nijmegen 125 jaar / 1897-2022 van Peter Altena en Peter de Beukelaer. Daarna zal burgemeester Bruls om 15.15 uur het herstelde literaire baken van Jaap Robben onthullen.

Boek

Het jubileumboek Wie ligt hier? opent met een historische schets van de begraafplaats die gelegen is achter het bekende poortgebouw aan de Postweg, dat een gemeentelijk monument is. Vervolgens geven de auteurs aandacht aan 65 graven aan de hand van de levensgeschiedenissen van bekende dan wel bijzondere mensen die er begraven liggen. Al deze verhalen samen met de foto’s van de betreffende laatste rustplaatsen maken de nieuwe uitgave tot ‘een uniek historisch mozaïek en een ándere geschiedenis van Nijmegen’, aldus de auteurs.

Baken

Dichtbij de tweede ingang van Rustoord, aan de Kwakkenbergweg, is een speciale plaats voor kindergraven bij het ‘Monument voor het nooit verloren kind’ uit 2004. Vijf jaar later is er een bank geplaatst waarop het gedicht  ‘Schemerleven’ van toenmalig stadsdichter Jaap Robben. Hij heeft het geschreven ter nagedachtenis aan kinderen die nooit een begrafenis hebben gehad. De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen heeft ervoor gezorgd dat de vergane bank compleet vernieuwd is en het gedicht weer leesbaar is.

Rondleiding

Op Begraafplaats Rustoord vinden rondleidingen van zo’n anderhalf uur plaats voor maximaal 15 personen per groep op zondag 22 mei (11.00 en 14.00 uur) en zondag 29 mei (11.00 en 13.00 uur). Aanmelden voor deze gratis rondleidingen: rustoord@monuta.nl.

Het boek Wie ligt hier? is vanaf 21 mei te koop op de begraafplaats en in de boekhandels van Nijmegen en omgeving. Het boek telt 160 bladzijden en 70 foto’s. De prijs is € 22,50. 

Op het graf van het echtpaar Struik Dalm-Baumer liet grinthandelaar en later wethouder Jan Leendert zich en zijn vrouw verbeelden als twee liefdestortels voor eeuwig met elkaar verbonden.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties