Lezing over Titus Brandsma op 22 mei: 'De moed van een bescheiden mens'

Geschiedenis
Van onze redactie
13 mei 2022

Op 15 mei wordt de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma door paus Franciscus heilig verklaard. Hij werd op 26 juli 1942 door een injectie in het concentratiekamp Dachau om het leven gebracht.  

In januari van dat jaar was hij door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. Via de strafgevangenis in Scheveningen, het kamp Amersfoort en de strafgevangenis in Kleef kwam hij in Dachau terecht, waar hij zwaar werd mishandeld. 

Als iemand heilig wordt verklaard, betekent dat niet dat die persoon in alle opzichten volmaakt is. Titus Brandsma had ook zijn beperkingen. Wie was deze man, die vanaf de oprichting in 1923 bijna twintig jaar hoogleraar was van de Nijmeegse universiteit? Waar stond hij voor? 

Peter Nissen (foto) zal in zijn lezing het levensverhaal van Titus Brandsma volgen: zijn jeugd en opleiding, zijn studie bij de karmelieten en in Rome, zijn werkzaamheid in Oss en Nijmegen, en de vele terreinen in wetenschap, kerk en samenleving waarop hij van betekenis was. Zijn geloof in God was zijn kracht om voor het goede te staan. 

Peter Nissen is hoogleraar kerkgeschiedenis, spiritualiteitsstudie en oecumenica geweest aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.  

De lezing over Titus Brandsma is op zondag 22 mei om 12.00 uur.
Waar: Het parochiecentrum van de Maria Geboortekerk op de Berg en Dalseweg 40..
De toegang is rechts van het kerkgebouw, en dan een stukje langs het kerkgebouw lopen. Toegang is gratis.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties