Fietsevenement Zeven voor Leven haalt geld op voor kankeronderzoek Radboudumc

Gezondheid
Van onze redactie
12 mei 2022

Op zondag 22 mei vindt het jaarlijkse fietsevenement Zeven voor Leven weer plaats. In de aanloop hiervan interviewde het Radboudumc één van de deelnemers Geert Sipman over zijn motivatie om mee te fietsen en geld op te halen voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc.

Op de geboortedag van zijn dochter Martine fietst Geert voor haar

Kerst 2010, Geert en zijn familie hebben een dag daarvoor te horen gekregen dat zijn 16-jarige dochter Martine ernstig ziek is. In eerste instantie werd nog gedacht dat ze volledig kon genezen maar in september 2011 kregen zij het verschrikkelijke bericht dat geen enkele ouder ooit te horen wil krijgen, Martine zou nooit meer beter worden. Tweede Kerstdag, een jaar na de diagnose is ze overleden.

Ze had nog zoveel kunnen betekenen

Totdat Martine ziek was verliep het leven voorspoedig. Een fijn gezin met twee dochters, een mooi huis, goed inkomen en twee keer per jaar op vakantie. Geert: “Wij waren een gezin waarbij alles op rolletjes liep. Je staat er niet bij stil dat kanker ons ook kon overkomen. En dan overkomt het je kind. In één keer bevonden wij ons in een wereld met een ernstig ziek kind.” Naast dat het treurig is dat iemand kanker krijgt, vindt Geert het vooral erg wanneer het een kind treft. “Martine stond nog aan het begin van haar leven. Ze had nog zoveel kunnen betekenen voor de wereld.”

Samen naar de top

Toen Martine ziek was en het er nog naar uitzag dat ze zou genezen heeft een klasgenoot voor haar de Alpe d’HuZes gefietst. Geert: “Martine lag ziek op bed toen hij belde dat hij de top had bereikt. Dát was het moment dat zij zei: Pap, volgend jaar ga ik dat ook doen. Fietsen voor zieke kinderen.” Ze kocht een racefiets en schreef zich in. Geert: “Ze heeft het niet gehaald maar voor mij was het juist de reden om voor haar, en tegelijkertijd ook voor de op dat moment nog zieke kinderen, te gaan fietsen. Ik heb toen met twee rugnummers gefietst, die van mij en die van Martine.”

Bijzondere verjaardag

Geert kende Zeven voor Leven niet. "Toen ik door Jacco Danen (resp. bestuurslid 7vL) gevraagd werd om te sponsoren viel mijn oog op de datum; 22 mei, de geboortedag van Martine. Ik kan niet anders dan op haar verjaardag deze uitdaging aangaan. Die dag zou ze 28 jaar zijn geworden. Ik heb mijn fiets weer uit het vet gehaald en ben weer gaan trainen. Het belangrijkste is niet de sportieve prestatie, maar het doel op zich. Even stilstaan bij deze ernstige ziekte. Na afloop gaan we met familie en haar vriendinnen naar het graf van Martine. Dat doen we ieder jaar op haar verjaardag. Dan heffen we het glas en proosten we op Martine én op het leven. Zo zou Martine het gewild hebben.”.

Over Zeven voor Leven

Tijdens Zeven voor Leven gaan fietsers de uitdaging aan om zeven rondes over het circa 20 kilometer lange parcours te fietsen over de Zevenheuvelenweg, in de prachtige omgeving van de Gemeente Berg en Dal. Dit mag op een racefiets, een mountainbike maar ook handbikes en e-bikes zijn toegestaan. Bij zeven rondes worden meer dan 2000 hoogtemeters verslaan. En dat gewoon in Nederland! De start en finish zijn op het speciaal ingerichte evenemententerrein van camping Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Berg en Dal. Hoogtepunten van het parcours zijn onder meer de beklimmingen van de Zevenheuvelenweg vanuit Groesbeek, de Holdeurn, de Van der Veurweg en de Oude Holleweg in Beek. En dat alles met maar één doel voor ogen. Zo veel mogelijk geld ophalen voor het belangrijke wetenschappelijke onderzoek naar kanker in het Radboudumc.

Lees meer over de actie van Geert: https://www.zevenvoorleven.nl/leden/478-geert-sipman

Doe je mee? https://www.zevenvoorleven.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties