Meeschrijven aan het Grote Kletskoppenlied op het Kindertaalfestival

Kunst en cultuur
Van onze redactie | Foto: Marcel Krijgsman
12 mei 2022

Op zondag 22 mei 2022 organiseren taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek voor de vierde keer het Kletskoppen Kindertaalfestival. 

In bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen leren kinderen en hun (groot)ouders op een speelse manier hoe taal werkt. Naast allerlei taalspelletjes en -experimentjes kunnen ze meedoen aan het Grote Kletskoppenlied, dat tijdens het festival gemaakt wordt.

Collin Hoeve

De Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve, bekend van The Voice en wereldrecordhouder liedjesschrijven, gaat tijdens het festival live met kinderen en ouders aan de slag om een nieuw lied te maken. ‘Aan het eind van het festival is het lied klaar en gaan we het met zijn allen samen zingen,’ zegt taalonderzoeker en wetenschappelijk directeur Sharon Unsworth. Hoeve geeft daarnaast twee workshops waarbij kinderen zelf aan de slag kunnen met taal, klank en ritme.
 
Taalheld

Het centrale onderdeel van het festival is een wetenschapsmarkt waar kinderen taalspelletjes kunnen doen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. ‘We willen op een vrolijke manier laten zien hoe leuk, interessant en spannend taalwetenschap kan zijn,’ zegt Unsworth, ‘en dat taal meer is dan alleen leren schrijven en spellen. We hopen dat kinderen door onze spelletjes meer interesse en plezier krijgen in lezen en spelen met taal. ’

Bij alle activiteiten tijdens het festival krijgen de kinderen een sticker. Met een volle stickerkaart kunnen ze een diploma en een button ophalen. Ze zijn dan gediplomeerd Taalheld. ‘Zo’n diploma is natuurlijk een leuke extra motivatie, ‘ legt Unsworth uit, ‘maar het is ook een manier om de aandacht te vestigen op het feit dat voor ons onderzoek heel veel kinderen nodig zijn. Het is niet altijd makkelijk om die te vinden. Tijdens het festival kunnen ouders hun kinderen ter plekke inschrijven in onze database.’
 
Theatervoorstelling en kinderboekenschrijvers

Het festival wordt geopend met de muzikale voorstelling-met-poppen Coco kan het!, naar het gelijknamige prentenboek van Loes Riphagen. Verder zijn er onder meer optredens van de bekende kinderboekenschrijvers Hans en Monique Hagen, vertelt Iven Cudogham verhalen over Spin Anansie en is er de Waanzinnige Radioshow, waar kinderen geïnterviewd worden over hun favoriete boek.

Veel van de activiteiten zijn ook toegankelijk voor anderstaligen en voor doven en slechthorenden.

Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zondag 22 mei (9.30 – 16.30 uur) in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. De toegang is gratis. Kletskoppen is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. Kijk voor het volledige programma op www.kletskoppenfestival.nl.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties