Grootste stoomlocomotief van het land rijdt door Nijmegen

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Lars Schwachöfer
7 mei 2022

Vandaag rijdt de grootste stoomlocomotief van Nederland twee keer door Nijmegen. De Nostalgie Express komt om 10.57 uur en  17.42 uur voorbij.

De stoomlocomotief 'Pacific' 01 1075 van Stoom Stichting Nederland (SSN) is de grootst rijdende stoomlocomotief van Nederland. Achter de ruim 80 jaar oude locomotief hangen diverse rijtuigen zoals de authentieke Belgische rijtuigen uit de jaren 30, comfortabele rijtuigen uit de jaren 50 en het ‘Mitropa’ restauratierijtuig.

De nostalgische rit naar het Openluchtmuseum in Arnhem, getiteld de ‘SSN Nostalgie Expres’, is al enige tijd uitverkocht. Vanwege de coronamaatregelen was de Kerstexpres geannuleerd. De rit brengt de reizigers naar het Openluchtmuseum en rijdt om 10.11 uur weg uit Den Bosch. Omstreeks 10.75 rijdt de trein door Nijmegen. Aan het eind van de dag rijdt de trein weer terug vanuit Arnhem en komt hij omstreeks 17.42 weer door Nijmegen.

De trein stopt niet bij een van de Nijmeegse stations, maar de trein zal zeker niet onopgemerkt voorbij komen. Denkt u bij het kijken naar de trein aan uw veiligheid en stop niet midden op een rijbaan, fietspad of aan de spoorlijn. ProRail waarschuwt dat het lopen op of langs gedeelten van een hoofdspoorweg verboden en gevaarlijk is.

Update: De trein werd vanmorgen door onbekende reden niet getrokken door de 01 1075, maar de 23 023, een stoomlocomotief van de Baureihe 23 serie. Dit is een kleiner type locomotief. Waarom de SSN deze beslissing gemaakt heeft, is nog onbekend. De organisatie was niet bereikbaar voor meer informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties