Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos afgesloten vanwege graffiti op monument en grafstenen

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
4 mei 2022

De politie en Marechaussee hebben de Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos aan de Burgemeester Daleslaan afgesloten nadat vanmorgen graffiti werd aangetroffen op de ingang, het monument en enkele tientallen grafstenen.

Op de begraafplaats liggen 1642 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. 1389 dienden het leger van het Verenigd Koninkrijk, 88 van Canada, 34 van Australië, 21 van Nieuw-Zeeland, 7 van Polen, 5 van België, 1 van Nederland en 1 van Rusland. Dit is niet hetzelfde als de nationaliteit van de soldaten: zo vochten er bijvoorbeeld 5 Tsjecho-Slovaken aan de zijde van de Britse luchtmacht. Van twee van de begraven militairen is de nationaliteit niet bekend. In totaal 99 personen zijn nog niet geïdentificeerd.

Met graffiti zijn hakenkruizen, Oekraïense vlaggen en leuzen over Oekraïne, Rusland en Putin op de toegangspoort, de Stone of Sacrifice, Cross of Sacrifice en enkele tientallen grafstenen gespoten. Op meerdere grafstenen staan Oekraïnse vlaggen en hakenkruizen. Op de toegangspoort staan groot de tekst 'Slava Ukraïne' (glorie aan Oekraïne). Op meerdere grafstenen zijn letters gespoten, welke de teksten 'fuck russia', 'Fuck putin' en 'slava ukraine' vormen. Op de monumenten staan hakenkruizen, het logo van Azov - een voormalig Oekraïense extreemrechts georiënteerde militie - en de tekst 'Fuck Putin'.

De politie heeft de begraafplaats direct afgesloten. Agenten en marechaussees doen onderzoek. De brandweer is ter plaatse gekomen om zichtschermen te plaatsen. Met meerdere brandweervoertuigen wordt het zicht aan omstanders ontnomen.

Omdat de grafstenen van zacht natuursteen zijn gemaakt, is de verf niet makkelijk van de stenen te krijgen. Een medewerker van de gemeente laat weten dat een speciaal bedrijf gebeld is om de graffiti te verwijderen. Of dit lukt voor de Nationale Dodenherdenking vanavond, is nog onbekend.

In verband met de ernst van het feit, plaatsen we geen duidelijke foto's van de graffiti. De politie laat weten dat de Koninklijke Marechaussee het onderzoek overneemt, omdat het om een militair terrein gaat. De Forensische Opsporing verricht sporenonderzoek. Mensen die meer weten over de bekladdingen of beelden hebben die van belang kunnen zijn voor het onderzoek, worden verzocht contact met de Marechaussee op te nemen via 0800-1814.


Dit bericht delen:

Advertenties