Pelita’s Indische Literaire Salon op 29 mei met Lidy Nicolasen en Otto de Kat

Kunst en cultuur
Van onze redactie
3 mei 2022

Op de maandelijkse Indische Literaire Salon in OBG zijn dit keer twee schrijvers te gast die hun sporen in de literatuur hebben verdiend: Lidy Nicolasen en Otto de Kat. Beide auteurs ontdekten pas laat het onderwerp Indië. Dit rijpingsproces resulteerde in twee prachtige boeken: Een onverschrokken leven en Het uur van de olifant. Beide werken kregen goede recensies in de (dag)bladen. 

Lidy Nicolasen (1949) is verbonden aan de Volkskrant en schreef eerder De eeuw van Sonja Prins over dichteres Sonja Prins die zich aan het begin van de vorige eeuw ontpopte van burgerkind tot revolutionair. Daarvoor verscheen De geuzendochter, een historische roman over Kiste Trui en de slag van de Mokerhei. Ook Dame met hoed en Dagboek van een verslaggeefster kregen goede kritieken. In haar nieuwste boek Een onverschrokken leven vertelt zij het verhaal van Fernanda Willekes MacDonald die begin jaren twintig van de vorige eeuw een bekrompen christelijk milieu achterliet en naar Nederlands-Indië vertrok. Daar zou zij het sociale onrecht bestrijden en bleef actief tot voorbij de Japanse bezetting.

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946), oprichter van Uitgeverij Balans. Hij begon laat met schrijven en publiceerde in 1998 Man in de verte gevolgd door De inscheper. Daarna volgden onder meer Bericht uit Berlijn en De eeuw van Dudok. Zijn jongste boek is getiteld Het uur van de olifant en speelt zich af tegen de achtergrond van de Atjeh-oorlog (eind 19e eeuw) in Nederlands-Indië. De hoofdpersoon wordt achtervolgd door nachtmerries waarin hij de slagveldverschrikkingen opnieuw doormaakt. De romans van Otto de Kat werden vertaald in het Engels, Frans, Italiaans en Zweeds.

Beide schrijvers lijken ogenschijnlijk geen directe banden met Indië te hebben. Daarom des te interessanter te horen hoe Peter van Riel naar hun motieven vraagt tijdens de Indische Literaire Salon.

Zondag 29 mei
Oud Burgeren Gasthuis, Nijmegen
Tijd: 13:00-16:00 uur
Entree: 5 euro
Aanmelden (verplicht): steunpuntnijmegen@pelita.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties