Tarweweg 2 wordt nieuwe noodopvang; crisisnoodopvang in Jan Massinkhal eindigt

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
2 mei 2022

Het is nog altijd oorlog in Oekraïne en er is een landelijk tekort aan opvangplekken voor een iets langere tijd. Gemeente Nijmegen maakt nog een gebouw klaar voor noodopvang. Dit keer gaat het om het pand aan de Tarweweg 2 – tegenover het CWZ. Het pand zal over enkele weken plek bieden voor zo’n 300 personen. Daarnaast gaat de crisisnoodopvang in de Jan Massinkhal sluiten.

In het pand aan de Tarweweg komen tot 300 opvangplekken tot eind 2023. In het pand zijn al basisvoorzieningen aanwezig maar er zijn nog wel enkele aanpassingen nodig. Vanaf volgende week starten daarom de werkzaamheden en korte tijd later zullen ook de huidige gebruikers verhuizen. Voor hen is al een vervangende plek gevonden. Naar verwachting is de locatie na een aantal weken klaar om vluchtelingen onderdak te bieden.


Crisisnoodopvang

In de Jan Massinkhal is een crisisnoodopvanglocatie ingericht, waar mensen korte tijd kunnen verblijven. Omdat er in Nijmegen en ook in de regio steeds meer opvangplekken komen, kan de crisisnoodopvang in de Jan Massinkhal afgebouwd worden. Deze zal uiterlijk per 1 juni sluiten. Kort daarna kunnen daar weer de normale activiteiten plaatsvinden.

Noodopvang in de stad

In Nijmegen is er ook op andere plaatsen opvang in voorbereiding of al in gebruik. Denk aan de cruiseschepen in de Waalhaven. Er worden meer plekken in de stad voorbereid:

  • Twee verdiepingen in het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat (160 plekken)
  • Twee verdiepingen boven bioscoop VUE (80 plekken)
  • De Daniëlskerk aan de Daniëlsweg (100 plekken)
  • Voormalig schippersinternaat achter het CWZ (30 plekken)

De situatie in Oekraïne blijft ernstig. Voor welke periode de opvanglocaties nodig zijn, is op dit moment niet duidelijk. Net als op de andere locaties zal gemeente Nijmegen samenwerken met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners om ook deze opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meer opvangplekken

Er zijn nog meer opvangplekken nodig. Niet alleen vanwege de verwachte komst van personen uit Oekraïne. Ook voor personen uit andere landen die een asielaanvraag doen, zijn dringend meer opvangplekken nodig in het land. Daarom gaat Nijmegen vooralsnog door met de zoektocht naar opvanglocaties.
Antwoorden op veelgestelde vragen staan op nijmegen.nl/oekraine. Sommige antwoorden hebben we nog niet. De website wordt daarom steeds opnieuw aangevuld met informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties