Gesprek over kinderen in de fotografie op zondag 1 mei

Museum
Van onze redactie
30 april 2022

Op 1 mei gaat historicus Jan Brauer met Marleen Reichgelt, promovendus op het gebied van missiefotografie, in gesprek over historische en actuele foto’s met kinderen in de hoofdrol. En jij bent van harte uitgenodigd! Reichgelt reflecteert op foto’s uit het archief van het Van ’t Lindenhoutmuseum en vergelijkt deze met actuele foto’s van kinderen gemaakt door Marijn Fidder. De foto’s van Marijn Fidder (winnaar van de National Geographic fotowedstrijd) zijn op dit moment te zien.

Historicus Jan Brauer gaat in gesprek met Reichgelt over haar visie op de foto’s uit het archief van het Van ’t Lindenhoutmuseum. De foto’s uit de tijd van Weesinrichting Neerbosch (1863-1963) vormen, samen met uitgaven van de Neerbossche drukkerij en persoonlijke pupillendossiers, de inhoudelijke kern van de museumcollectie. Tijdens het gesprek komen we erachter hoe fotografie het verleden tot leven brengt. Ook krijgen we inzicht in de kracht van kinderen in de knel.


Marleen Reichgelt, foto Radboud Universiteit Nijmegen

Marleen Reichgelt brengt met haar promotieonderzoek voor de Radboud Universiteit de leefwerelden van kinderen in Nieuw-Guinea (het huidige West-Papua tussen 1905-1935) in beeld.  De beïnvloeding van deze leefwerelden was jarenlang de inzet van Nederlands koloniaal bewind. De missiefoto’s maken het mogelijk inzicht te krijgen in het koloniale beleid, maar ook in de reacties van de kinderen hierop.

Foto van Marijn Fidder, kinderen op Lesbos.

Je bent van harte uitgenodigd! Het gesprek vindt plaats op zondag 1 mei om 15:00 uur. Aanmelden kan via info@vantlindenhoutmuseum.nl.

Foto: Groepsportret van het Neerbosch' Zangkoor, opgesteld voor de Weezenkapel, jaren '60.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties