Startschot 50e Batavierenrace gegeven op Grote Markt

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Ger Neijenhuyzen
30 april 2022

In april of mei klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 50e editie van de Batavierenrace ging vanavond van start op de Grote Markt.


Om 22.30 uur werd het startschot gegeven. De route loopt vanaf en door het centrum van Nijmegen, via Duitsland, de rustige Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes).

Er nemen ieder jaar ongeveer 8.500 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.
Kortom, een jaarlijks terugkerend mammoetevenement met een uniek karakter: een mengeling van topsport en zwoegend recreëren!


Beat Batten!

Elk kind gun je een goede jeugd. Je gunt elk kind dat hij kan sporten, buiten kan spelen, vriendjes maakt, op kan groeien en een mooi leven mag leiden. Maar kinderen met een stofwisselingsziekten hebben het hier erg moeilijk mee en krijgen vaak te maken met zware complicaties.

De ziekte van Batten is een slopende, dodelijke stofwisselingsziekte bij kinderen. Wereldwijd krijgt 1 op de 25.000 kinderen er mee te maken. Als je kind Batten heeft, dan lijkt er tot ongeveer het 5e jaar niets aan de hand. Daarna volgt een opeenstapeling van problemen: Ernstig verlies van gezichtsvermogen, aanvallen van epilepsie, geheugenverlies en dementie. Kinderen komen in een rolstoel terecht. Verliezen de mogelijkheid te communiceren. Onvermijdelijk volgt het overlijden van het kind. Meestal tussen het 15 een 25e levensjaar.

Omdat er weinig bekend is over stofwisselingsziekten en ieder kind een goede toekomst verdient, zet de Batavierenrace zich de komende 3 jaar in voor het goede doel Beat Batten. Een initiatief dat zich inzet voor onderzoek naar de stofwisselingsziekte Batten, een ziekte die uitsluitend voorkomt bij kinderen. Topicus en de Batavierenrace verbinden zich meerjarig aan dit goede doel.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen