Nijmegen viert uitbundig Koningsdag

Tekst: Karel Hermsen | Foto's: Geert Timmer & Lars Schwachöfer
27 april 2022

In een stralende zon vierden duizenden Nijmegenaren Koningsdag. Corona en oorlog waren even vergeten. Onbezorgd vierden Nijmegenaren Koningsdag als vanouds.

Dinsdagavond waren talloze handelaartjes al druk in de weer om met landjepik op de Goffertwei de beste plekjes af te bakenen. Vanaf negen uur `s morgens stroomde de Goffert helemaal vol en kort daarna hadden verschillende mensen de buit al binnen. Glunderend met dat ene ontbrekende stuk stofzuiger, de al lang uitverkochte Playmobilpoppetjes en zelfs met een dikke rol kunstgras onder de arm keerden zij huiswaarts. De vrijmarkt was weer eens de ultieme marktplaats voor recycling.

Exact 10 uur werd burgermeester Bruls met muziek van de Stefaantjes op koninklijke wijze op de Goffertwei ontvangen door Daphne van Bogaard, de waarnemend voorzitter van de Oranjestichting Nijmegen. Samen met zo`n 90 vrijwilligers tekende deze sprankelende club voor een geslaagd kinderfeest.

De burgermeester sprak zijn dank uit aan alle vrijwilligers die na twee jaar sappelen toch weer alles uit de kast hadden gehaald om een leuk feestje te organiseren. ‘We zijn er aan toe, het weer werkt mee. Wat je ook vindt van ons Koningshuis, vandaag genieten we van elkaar en van al het moois wat onze stad te bieden heeft. Het kloppend hart van Koningsdag is toch hier op de Goffert, waar jong en oud elkaar ontmoeten en plezier hebben`,  aldus de goedgemutste burgervader. `Ik kom eigenlijk voor de draaimolen`, voegde hij er nog aan toe.

Helaas, die was er alleen voor de kids. Met een ferme klap op een immense gong opende hij het feest officieel.

De burgemeester nam uitgebreid de tijd voor een rondje langs de kraampjes van de verschillende verengingen, genoot van de muziek van de jeugdorkesten, de capriolen van turnvereniging De Hazenkamp en maakte een praatje met de mensen van het Rode Kruis, de beveiliging en de politie, `want zonder die mensen kan zo`n feestje niet`. De draaimolen bleef lonken, maar ja….

Ondertussen stroomde de Goffertwei helemaal vol en was er vaak geen doorkomen meer aan. Er werden goede zaken gedaan. Praktisch probleem van onze digitale samenleving was wel dat veel klanten geen contant geld meer op zak hebben, waardoor er hier en daar een spontane ouderwetse ruilhandel ontstond.

De Goffertdag kwam pas ten einde toen de her en der tactisch opgestelde wagens van DAR in beweging kwamen.

Ook in het centrum was het volop feest. Het Faberplein, Koningsplein en de Grote Markt kleurden oranje. Menig feestvierder moest na twee jaar toch weer even wennen aan de podiumherrie, maar het samen met vrienden en bekenden uitbundig feestvieren maakte elk ongemak goed. En als je geluk had kon je ook nog een pilsje scoren, want alhoewel alle bierpompen continu open stonden kwamen de kroegbazen letterlijk handjes te kort om alle bestellingen weg te brengen.

Al met al, de toon is gezet, Nijmegen kan het nog, óp naar de Vierdaagsefeesten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen