Van Peltlaan feestelijk heropend

Van onze redactie
25 april 2022

Met z’n veertienen een lint doorknippen. Dan is er iets bijzonders aan de hand. Dat klopt, zeggen de gemeente Nijmegen, aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek b.v., Lentekracht, De Bastei|Operatie Steenbreek én bewoners. Samen bedachten zij hoe de herinrichting  van de Van Peltlaan eruit moest komen te zien. Om de geslaagde samenwerking af te ronden, vierden ze op woensdag 20 april samen de feestelijke heropening van de straat.

De gemeente Nijmegen kocht voor de herinrichting van de Van Peltlaan geen kant-en-klare oplossingen in, maar koos voor een innovatieve methode waarbij bewoners intensief betrokken zouden worden in het hele proces. Projectleider Diana Kooij van de gemeente Nijmegen blikt tevreden terug: “Ik ben heel blij met de samenwerking met alle partijen.” Ook Bart Meekes van aannemer Dusseldorp Infra is enthousiast. “Vroeger zouden we zo’n proces puur technisch aanvliegen. Maar wij zijn hier te gast, het gaat om de leefomgeving van de bewoners en daarom is het eigenlijk heel logisch dat bewoners actief meedenken over hun straat.”

Mooier en groener

Harry en Marjolein Gubbels wonen al vijftien jaar aan de Van Peltlaan. Ze zijn enthousiast over hun ‘nieuwe’ straat. “De straat was al mooi, maar is nu nog mooier en groener geworden”, vindt Marjolein. “En we zijn van begin af aan goed betrokken bij het hele project.” Ze vertelt dat een van de buren tijdig opmerkte dat er in de plannen geen rekening was gehouden met plekken om vuilniszakken neer te zetten. “Dat is toen aangepast.”

Omdat bewoonster Willie van Bijnen niet blij is met haar oprit, is daar ook naar gekeken. Hoewel ze nog steeds niet helemaal tevreden is, viert ze de heropening wel mee. Ook Theo van Brenk (foto) van de gelijknamige cafetaria helpt mee het openingslint door te knippen, zodat ‘zijn’ Van Peltlaan weer open is. Alle grote scharen blijken op. “De grootste vent krijgt het kleinste schaartje”, grapt een buurtbewoner.

Hergebruik materialen en meer groen

Tijdens de opening kunnen de bewoners op een grote prestatiekaart zien wat er in hun straat is bereikt. Het wegdek werd smaller: waardoor 21% minder verharding is toegepast en de straat autoluw is ingericht. Het asfalt werd vervangen door 100 procent hergebruikte klinkers en in totaal is gebruikgemaakt van 91 procent hergebruikte materialen (o.a. stoeptegels, trottoirbanden). Er is 115 ton (5 vrachtwagens) minder zand aangevoerd door slim om te gaan met grondstromen.

Door plantsoenen met verlaagde stoepranden is er een betere waterberging. Er is een extra boom geplaatst. Er is 15,5 procent (314m2) méér groen door uitbreiding boomspiegels en extra groenvakken. En er is een diversiteit aan verschillende struiken en planten geplant. En dat allemaal mede dankzij de bewoners van de Van Peltlaan.

Pionieren

Het project herinrichting Van Peltlaan ging eind 2020 van start. De geplande bewonersavonden moesten vanwege coronamaatregelen online. Studenten van Lentekracht gingen van deur tot deur om meer bewoners te bereiken en uit te nodigen om aan te sluiten bij de avonden. Zo kregen de betrokken partijen een beeld van de wensen van de bewoners. Wat wilden zij op sociaal vlak, maar ook op het gebied van verkeersveiligheid en groen?

Lentekracht en team Operatie Steenbreek van De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, richtten zich op bewonersparticipatie en groen. “Het was een heel leuk proces, dat meteen vanaf het begin heel open was”, blikt Bram Lamberts van Lentekracht terug. Volgens hem was het wel een beetje pionieren. “Samen met De Bastei was het nog wel een beetje zoeken naar onze rol: hoeveel ruimte kun je pakken in zo’n infraproject? Ingrid Kerkvliet van De Bastei is enthousiast over de openheid van aannemer Dusseldorp Infra tijdens het proces. “Het was mooi te zien hoe zij meebewogen met de bewoners en open stonden voor burgerparticipatie.”

De betrokken partijen zetten de samenwerking voort bij de herinrichting van de Topaasstraat waar in het 4e kwartaal de schop in de grond gaat. Gesprekken met bewoners hebben al plaatsgevonden en zullen ook de komende periode gevoerd blijven worden.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen