Vrijheidsvuur gaat de grens over: estafette van Nijmegen naar Kleef

4 en 5 mei
Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
25 april 2022

Sinds 1948 is de bevrijdingsvuurestafette een onderdeel van de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei. Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen door een groep hardlopers uit Nijmegen het vuur in Wageningen opgehaald en in een estafetteloop naar Nijmegen gebracht. Met nu, in 2022, zelfs een uitstapje naar Kleef. Je kunt je nog opgeven om mee hard te lopen.

In 2020 herdachten we dat 75 jaar geleden aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland een einde kwam met de capitulatie door de Duitse bezetter in Wageningen. Het 4 en 5 mei comité Nijmegen, de Sunset March en een hardloopgroep wilden daar in dit jubileumjaar extra aandacht aan geven door de estafette uit te breiden naar Kleef in Duitsland. En dan vanaf Nijmegen met het Vrijheidsvuur. Vanwege covid kon dit niet doorgaan in 2020 en 2021. Maar dit jaar komt er dus een nieuwe poging.

Ieder jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen door een (kleine) groep hardlopers uit Nijmegen het vuur in Wageningen opgehaald en in een estafetteloop naar Nijmegen gebracht. Het vuur wordt om 00:00 uur in Wageningen ontstoken en vervolgens krijgen de gemeenten de vlam uitgereikt. Loopgroep Cifla uit Nijmegen: "Als vertegenwoordiging van Nijmegen zijn we rond 01:00 uur aan de beurt om de vlam in ontvangst te nemen. De groep loopt in etappes van 4 km naar Nijmegen."

Op 5 mei komt tussen vier en vijf uur in de ochtend het vuur aan in Nijmegen bij het Waalcrossing-monument, waar het door veteranen van de Sunset March wordt bewaakt. Vanaf dat moment brandt de vlam bij het monument. Rond de middag verzamelen de lopers en de veteranen bij het monument voor de lunch. Dan gaat de vlam met de lopers en de Jeep naar het festivalterrein voor de opening van het bevrijdingsfestival. Aan het eind van de dag lopen de veteranen weer de Sunset March om het vuur vanaf het festivalterrein terug te brengen naar het monument. Daar blijft het vuur branden tot de brandstof op is.

"Wanneer het bevrijdingsvuur in Nijmegen bij het festival is afgegeven en daar brandt, willen we met de vlam, dat dan Vrijheidsvuur heet, verder naar Kleve (D). De route gaat vanaf het centrum via de Berg en Dalseweg en de Oude Kleefsebaan naar de grensovergang bij Kranenburg/Groesbeek. Daar staat een hardloopploeg uit Kleve klaar om met de Nederlandse ploeg het vuur verder te brengen naar Kleve. Het vuur wordt naar het gemeentehuis in Kleve gebracht en rond 18.00 uur aangeboden aan burgemeester Wolfgang Gebing van Kleef, die daar samen met de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls het vuur ontsteekt. We staan dan stil bij 75 + 2 jaar vrede in Europa en einde van WOII."

Zie ook: www.facebook.com/BevrijdingsvuurestafetteNijmegen

Wil je meelopen?

Wanneer je mee wilt doen met deze estafette, meld je dan aan bij: Erik Olde: 
olderik67@gmail.com, tel 06-25010358.

Geef daarbij aan of je mee wilt doen met: de nachtetappe, de Valkhofetappe of de Nijmegen-Kleef etappe én dat je lid bent van Cifla.

Alle deelnemers krijgen een uniek loopshirt (zolang de voorraad strekt).


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties