Rubriek FIJN-fietsen over de fietsaccu!

Ondernemers
Van onze redactie
24 april 2022

FIJN-FIETSEN op de Groesbeekseweg 161 in Nijmegen-Oost: "Bij de aanschaf van een gebruikte of nieuwe fiets wordt ons bij FIJN-fietsen regelmatig gevraagd naar de werking, het gebruik en onderhoud van een fietsaccu. Wij geven daarbij advies wat past bij de type accu en uiteraard de leeftijd van een accu."

Techniek
Bij een fietsaccu hebben we te maken met het wattage van de batterijcellen. De meest verkochte accu’s zijn die van 500 Watt. Natuurlijk is het mogelijk te investeren in grotere accu’s van 600 Watt, 800 Watt en op sommige modellen fietsen zelfs 1000 Watt. Hoe hoger het wattage hoe meer kilometers u kunt fietsen. Wel maakt het verschil met welke motor de fiets is uitgerust. De kracht van een motor wordt weer uitgedrukt in Newton. Als vuistregel geldt: hoe meer Newton hoe meer verbruik van het wattage per gereden kilometer.
De accu zelf heeft dus een wattage die weer bestaat uit een voltage en ampère. Helaas zijn er mede hierdoor zeer veel verschillende type accu’s in omloop.
Naast de batterijencellen geplaatst in een accu is er ook een printplaatje met chips aanwezig, een BMS. De afkorting staat voor Batterij Management Systeem en zorgt dat de afzonderlijke cellen goed functioneren. De software op het BMS communiceert weer met een controller, het technisch brein van de elektrische fiets. Deze is geplaatst onder de accu of in de motor. Bij het onderhoud van een elektrische fiets dienen deze beide voorzien te worden van de laatst beschikbare software-versies.

Gebruik

Voor het gebruik van een accu hebben wij enkele tips opgesteld. Wij geven deze bij aanschaf van een nieuwe elektrische fiets altijd op schrift mee met onze klanten.
De belangrijkste tips zijn:
- Een accu haalt zijn maximale capaciteit na minimaal 5x (nagenoeg) ontladen en 5x volledig opladen.
- Bij voorkeur de accu nooit helemaal ontladen/leeg fietsen, sommige BMS zijn niet in staat té lage voltages van een batterij-cel te managen (diepteontlading).
- Laad de accu altijd op in een droge ruimte bij minimaal 10 graden (ideaal is tussen de 15 en 25 graden).
- In de periode dat u (bijna) niet fietst, de accu 1x per maand opladen! Dit voorkomt diepteontlading.
- Laad uw accu niet op in de volle zon. Door de zonnewarmte en door de warmte-ontwikkeling in de accu, kan deze zichzelf uitschakelen! Pas na voldoende afkoeling kunt u de accu weer gebruikt.
- Temperaturen onder de 0 graden hebben effect op de actieradius van de accu. U zult beduidend minder kunnen fietsen.
- Zorg dat uw banden altijd op spanning zijn. Fietsen met zachte banden betekent aanzienlijk minder actieradius. Een goede bandenspanning ligt tussen de 3,5 en 5 bar (vaak aangegeven op de buitenband).
- Als uw accu te koud is, kan hij zichzelf uitschakelen. Als gevolg zal de accu ter beveiliging niet meer werken. Wanneer hij weer op temperatuur is, kunt u hem weer gebruiken.
- Het opladen van een accu dient op een veilige plaats te gebeuren (oplader en accu moeten de opgebouwde warmte kwijt kunnen).


- Wist u dat wij elektrische vouwfietsen hebben met een bereik van 80 kilometer?

Capaciteit
Na het doormeten van een fietsaccu bij FIJN-fietsen weten we exact de status van de accu en de afzonderlijke batterijcellen. Het doormeten kost gemiddeld genomen €15,- per accu. Tijdens het meetproces wordt de accu opgeladen, ontladen en belast alsof er op gefietst wordt. Het uiteindelijke rapport komt met een eindpercentage van de accu. Op basis hiervan kan besloten worden om de accu te behouden, te vervangen voor een nieuwe of te reviseren.
Dit laatste doen wij zoveel mogelijk in eigen beheer en uitsluitend op basis van nieuwe A-kwaliteit batterij-cellen van Samsung. Ook vervangen wij het BMS (Batterij Management Systeem).

Wilt u meer weten over fietsaccu’s en de revisiemogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. FIJN-fietsen, Nijmegen 024-3229765, info@fijn-fietsen.nl

www.fijn-fietsen.nl


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024