Fotowedstrijd Stichting Friendship Albany Nijmegen

Tekst: Van onze redactie | Foto: FAN/Ad Borsboom
22 april 2022

De lente is begonnen! De oranje FAN-tulpenbedden in Nijmegen staan weer prachtig te bloeien. Heeft u ze al gespot? FAN staat voor ‘Friendship Albany Nijmegen’. De vriendschap tussen deze twee steden vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse bevrijding en wederopbouw van Nijmegen.

De stad Albany, hoofdstad van de staat New York, zette zich in voor de door het oorlogsgeweld getroffen bevolking van Nijmegen. In juli 1947 brachten schepen 300 ton humanitaire hulpgoederen, variërend van babyvoeding tot cement, naar Nijmegen.

Generaal Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, was hiervoor de initiatiefnemer. Op 25 maart 1947 werd Gavin benoemd tot ereburger van Nijmegen.

Als dank schonk koningin Wilhelmina 2000 oranje tulpenbollen, een gebaar dat in Albany al vanaf 1949 uitgroeide tot een jaarlijks Tulip Festival. Albany en Nijmegen werden ‘sister cities’. Ter ere van deze historische vriendschapsband, die al 75 jaar onderhouden wordt, nam stichting FAN het initiatief voor bloeiende oranje tulpen in de binnenstad van Nijmegen. 

De Stichting realiseerde ook een herinneringsplaquette aan de Waalkade.
Volgens Anja Adriaans, directeur van FAN, zijn blijvende herinneringen aan deze spontane hulpactie erg belangrijk: `In de afgelopen weken hebben we ervaren hoe de waarde van vriendschapsbanden en het bieden van hulp aan anderen in nood te allen tijde terugkeert. Het is daarom des te belangrijker om de bloei van dit historische vriendschapssymbool te vieren.`

FAN wil dit doen door iedereen op te roepen zijn/haar mooiste foto op te sturen van de Nijmeegse oranje tulpenbedden. Pak je camera en bewonder ze bij de rotonde op de Waalkade en bij het Quack-monument!

Stuur je meest FAN-tastische foto vóór 4 mei 12:00 naar secretariaat@stichtingfan.nl en maak kans op een leuk prijsje.
In de jury komt ook een bestuurslid van het Tulip Festival uit Albany en de winnende foto wordt ook daar gepubliceerd. De winnaar wordt kort na de sluitingsdatum bekend gemaakt.

Per deelnemer kan maar één foto worden opgestuurd. Meedoen betekent tevens dat de inzender automatisch toestemming geeft dat stichting FAN de foto kosteloos mag gebruiken voor haar publiciteit en andere doeleinden.
Volgens deskundigen zijn de tulpen op zijn mooist midden/eind april. Niet te lang wachten dus!

Meer informatie zie www.stichtingfan.nl

De winnende foto van vorig jaar van Ad Borsboom:


Dit bericht delen:

Advertenties