Grote opknapbeurt 125 woningen en achtertuinen Lingestraat e.o.

Wonen
Van onze redactie
20 april 2022

“We geven alle woningen een heerlijk warme jas en vernieuwen alle achtertuinen.” De bewoners van de Rijnstraat, Lingestraat, Rivierstraat, Niersstraat en Biezenstraat staan aan de vooravond van een grootschalige opknapbeurt van hun woningen. Maar er is ook een extra inspanning in de achtertuinen noodzakelijk. Dat is niet gebruikelijk bij een renovatieproject. Portaal maakt in deze buurt een uitzondering. Aannemer Veeneman start met de werkzaamheden aan de achtertuinen in de eerste week van mei.

De 125 woningen zijn gebouwd in 1940 en toe aan groot onderhoud. Portaal is al een hele tijd bezig met de voorbereidingen en wil nu snel aan de gang met het onderhoud. Wieke van Veldhuizen, manager volkshuisvesting van Portaal: “Met een flink onderhoudspakket zorgen we voor goede isolatie en meer comfort. Daarmee lossen we de tocht- en koude klachten in de woningen op. Met de plannen hiervoor gaan we in juni bij de bewoners langs om draagvlak op te halen. Als minimaal 70% van de bewoners instemt, dan hopen we in het najaar aan de slag te kunnen gaan in en aan de woningen.”

Een groene en veilige buurt
Portaal kiest ook voor een grootschalige aanpak van de achtertuinen. Wieke van Veldhuizen: “Alleen zo kunnen we alle problemen oplossen, zoals de verzakte en kapotte rioleringen, asbest in de schuren en in sommige straten verzakte aanbouwen. Bij de aanleg van de nieuwe tuinen besteden we aandacht aan een betere afvoer van het regenwater en meer ruimte voor de natuur in de tuinen. Bewoners krijgen de keus voor een tuin met meer of juist wat minder groen. Maar het water kan straks beter in de grond trekken en er is ruimte voor insecten die bloemen en bomen bestuiven. We vervangen alle oude schuttingen, bergingen en poorten. En met goede verlichting in het achterpad verbeteren we de veiligheid. Met deze totaal-aanpak kiezen we écht voor een flinke verbetering van de woningen en buurt.”

Grote opgave, die je alleen slaagt door samen te werken
Het opknappen van alle achtertuinen en woningen is veel tegelijk. Daarom is het project opgeknipt in twee fasen. In fase 1 zijn de tuinen aan de beurt en een paar maanden later – als er voldoende draagvlak is voor de plannen – begint Veeneman met het verbeteren en isoleren van de woningen. Voor elke fase ontvangen de bewoners een brochure met onder meer informatie over de werkzaamheden en de keuzes die ze hebben. “Ook gaan de bewonersbegeleiders bij bewoners langs om de plannen toe te lichten, vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Dat vinden we belangrijk, omdat een project alleen slaagt als we het met zijn allen doen. Dat betekent dat we graag van bewoners horen hoe we ze kunnen ondersteunen tijdens de werkzaamheden. Want onderhoud en verbetering zorgt voor overlast. Ook al zijn de werkzaamheden buiten. We hebben daarom de medewerking van onze huurders nodig , zodat de vakmensen (bouwvakkers) van Veeneman hun werk kunnen doen rondom het huis.”

Mooie, nette tuin en energiezuinige woning
Om alle verbeteringen met eigen ogen te zien, kunnen bewoners terecht in een inspiratiewoning. Voor fase 1 konden ze er terecht voor de tuinontwerpen, voorbeelden van werkzaamheden en om een keuze te maken voor de inrichting van hun achtertuin. Wieke van Veldhuizen: ”In april 2023 denken we klaar te zijn met alle tuinen en in het najaar van 2023 met de woningen. Dan hebben de bewoners een mooie nette tuin, met nieuwe berging en schuttingen en een energiezuinige woning. Die dan van een gemiddeld energielabel D naar gemiddeld label A is gegaan, waarmee de energielasten ook verminderen.”


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties