LUX eert Frans Timmermans met Being an Idealist Festival

Evenementen
Van onze redactie
20 april 2022

Frans Timmermans krijgt op donderdag 12 mei 2022 de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt vanwege zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa. Ter ere daarvan organiseert organiseert LUX in Nijmegen op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei 2022 het kennisfestival Being an Idealist met sprekers en films in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Into Nijmegen, Radboud Reflects, Vrede van Nijmegen Penning, Radboud Universiteit en NXP. 

Being an Idealist Festival staat helemaal in het teken van idealisme en de behoefte aan nieuwe visies. De wereld lijkt op een kantelpunt te staan. Crises stapelen zich op en de toekomst voelt onzekerder. Er is behoefte aan mensen die een idee hebben over waar de wereld vandaan komt en naar toe moet. Maar hoe wordt je visionair en wereldverbeteraar? Hoe word je een idealist en hoe leer je weer geloven in idealen? Idealist Frans Timmermans is blijven geloven in de idealen van solidariteit, verheffing en verbinding. Het festival verbindt de idealen van Frans Timmermans en zijn generatie met die van de jongere generaties idealisten van nu. 

Sprekers en moderatoren Being an Idealist Festival 
Buitenlandse en Nederlandse sprekers nemen het woord over onderwerpen als sociale en economische ongelijkheid, democratie, mensenrechten en klimaat. Ze zijn uitgekozen op hun blikverwijding; ze hebben overzicht, weten verbinding aan te brengen en hebben een gefundeerde visie op hun onderwerp. Door hun kennis en visie zie je als bezoeker weer mogelijkheden, gaan je hoofd en hart weer openstaan en krijg je zelf ideeën en hoop over hoe de wereld te veranderen, samen met anderen. 

Tijdens Being an Idealist Festival ontmoet je onderzoekers, schrijvers, stripmakers en actievoerders met originele visies en enthousiaste dromen. Zoals Nathan Law, 28 jaar oud en een belangrijke leider van de Hong Kong-protesten; historicus Philipp Blom die de grootste transformatie in de menselijke geschiedenis voor zich ziet; Albena Azmanova, misschien wel de origineelste politiek-economisch denker over kapitalisme van dit moment; Sander Schimmelpenninck en Dick Timmer over de rechtvaardigheid van rijkdom en welvaart; evolutiebioloog Thomas Halliday die je de toekomst laat zien door een tijdreis in de diepe geschiedenis van de aarde; Barbara Stok met haar fantastische stripboek over de worsteling een goed mens en de eerste vrouwelijke Griekse filosoof te zijn; Milieudefensie-directeur Donald Pols in gesprek met de jonge VN-adviseur Jessica den Outer over de Shell-zaak en rechten voor de natuur; Li An Phoa die droomt van drinkbare rivieren en schrijver en hoogleraar Geert Buelens die 50 jaar klimaatactivisme heel mooi in een wijder perspectief plaatst.  

De sprekers en gesprekken worden ingeleid of gemodereerd door schrijver, acteur en columnist Nazmiye Oral, journalist en schrijver Jaap Tielbeke, en door journalist, programmamaker en presentator Tim Wagemakers. 

Publieksgesprekken, workshop, speel Demos en live-uitzending Publieke tribune 
Evert van der Zweerde, politiek filosoof, spreekt over de ideale democratie; filosofen Veronica Vasterling en Simon Gusman bespreken de actuele waarde van de revolutie-gedachten van Albert Camus en Hannah Arendt. Historicus Jan Brabers en filosoof Marc De Kesel spreken over Titus Brandsma als idealist. De pater karmeliet, filosoof, rector en verzetsheld wordt 15 mei door paus Franciscus heilig verklaard. In de filosofische workshop ‘Hoe doe je dat’ met filosoof Wouter Veldman leer je hoe je opkomt en trouw blijft aan je idealen. Filosoof Wim de Jong speelt met bezoekers het spel Demos waarin je leert hoe democratie eigenlijk werkt. Omroep HUMAN zendt zaterdag 14 mei het radioprogramma Publieke tribune met Coen Verbraak live uit vanuit LUX. 

Films over idealisten, voedsel en klimaat, met o.a. River 
Being an Idealist combineert een sprekersprogramma met vertoningen in LUX van recente en klassieke films over idealisten, voedsel en klimaat. Zo zijn elf films te zien waaronder de wonderschone natuurdocumentaire River met het Australian Chamber Orchestra en verteller Willem Dafoe, de hoopgevende documentaire Bigger Than Us over een jonge generatie activisten, de schokkende documentaire Invisible Demons over economische groei versus klimaatverandering in India, de wervelende, ecologisch-politieke en muzikale animatiefilm The Island, de spannende film The Territory die zich afspeelt in het Amazonegebied, Duty of Care over de klimaatrechtzaken tegen Shell en de Nederlandse overheid en de beroemde cultklassieker Soylent Green uit 1972 die zich afspeelt in 2022. 

Informatie over de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning op 12 mei, aanvang 16:00 uur in De Vereeniging, Nijmegen aan Frans Timmermans, zie www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/nieuws/vrede-van-nijmegen-penning-voor-frans-timmermans

Informatie en kaartverkoop Being an Idealist Festival, zie www.lux-nijmegen.nl/debat/being-an-idealist-festival/

 


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen