Collage van de stad, Nijmegen anno 2022

Van onze redactie
19 april 2022

Op zondag 24 april wordt voor de derde keer het project ‘Collage van de stad, Nijmegen anno 2022’ uitgevoerd. Alle Nijmegenaren worden uitgenodigd om op die dag een foto te maken van het uitzicht vanuit hun voordeur.

Dit initiatief van Besiendershuis en Regionaal Archief Nijmegen is bedoeld om een dag in de stad vast te leggen in honderden beelden. Door dit jaarlijks te herhalen, komen de geleidelijke veranderingen in de stad aan het licht, die ons nu nog niet opvallen.

De organisatoren melden: "Op Koningsdag 2020, midden in de allereerste lockdown, organiseerden we voor het eerst de ‘Collage van de stad’. Driehonderdvijfenzestig foto’s vormen één beeld van de stad: zonnig, maar verlaten. Ook 25 april 2021, het tweede jaar van de ‘Collage’, was zonnig. Toch zijn er ten opzichte van het eerste jaar al verschillen te zien: de tuin is betegeld; de overburen hebben andere gordijnen of een nieuwe auto; bloesems bloeien op een ander moment. 

Door jaarlijks foto’s te maken vanuit de voordeur, creëren we een zicht op de stad door de jaren heen. Geleidelijke veranderingen die ons nu niet opvallen, komen dan aan het licht. Zo maken we samen een tijdsbeeld van de jaren ’20 van de 21e eeuw. Hoe zal het beeld er volgend jaar uitzien, of over vijf jaar? Hoe groot is dan het contrast met 2020? Wat is er dan veranderd in het straatbeeld, wat we nu nog niet kunnen bedenken? Zo ontstaat een slowmotion-beeldarchief, dat wordt vastgelegd in het Regionaal Archief. 

Honderden Nijmegenaren maken een foto van hun uitzicht. Een foto van de openbare ruimte dus, maar tegelijkertijd een heel persoonlijk beeld: alleen jij ziet de stad dagelijks vanuit deze hoek, dit is jouw blik op Nijmegen."

Doe mee!

Maak op zondag 24 april tussen 00.00 tot en met 23.59 uur een foto van het uitzicht vanuit je voordeur, volgens de onderstaande gebruiksaanwijzing. Zet nu een reminder in je telefoon! 

1. Open op 24 april je voordeur* en ga op de drempel staan. 

2. Maak vanuit die positie een liggende foto (met een camera, of je mobiele telefoon) recht vooruit naar buiten.

3. Stuur de foto in naar collagevandestad@gmail.com, onder vermelding van je adres (straatnaam, huisnummer en postcode). Door je foto in te sturen doe je afstand van de auteursrechten van je foto. Zonder adres plaatsen wij de foto niet. 

4. (Optioneel) Deel je foto op social media met de hashtag #collagevandestad!

"Samen creëren we een beeld van de stad anno 2022. Je foto is te zien op de website van het Besiendershuis en wordt ter beschikking gesteld aan het Regionaal Archief Nijmegen. Je straatnaam en huisnummer worden gedeeld, maar verder slaan we geen persoonlijke gegevens op. Dus ook geen naam behorende bij het adres. 

*Kies de voordeur die naar buiten leidt. Dat mag bijvoorbeeld ook de voordeur van het appartementencomplex zijn waar je woont."

NB. Niet iedereen heeft een ‘mooi’ uitzicht vanuit zijn voordeur. Maar ook dát geeft een beeld van Nijmegen. Nadrukkelijk worden ook mensen die hun uitzicht niet mooi vinden uitgenodigd om mee te doen.


Dit bericht delen:

Advertenties