Officiële start Pelgrimsroute Wegen met Zegen bij de Paduakerk

Religie
Van onze redactie
17 april 2022

Het is bijna zo ver: ‘Wegen met Zegen’, de nieuwe Pelgrimsroute door de Betuwe, kan vanaf 15 mei bewandeld worden. De wandelboekjes liggen klaar, de laatste hand wordt gelegd aan de Pelgrimsdagboeken, de bewegwijzering wordt nog een keer gecheckt en de website www.wegenmetzegen.nl is al in de lucht.

Alvast noteren! ‘Wegen met Zegen’ wordt op 15 mei feestelijke geopend in de Antonius van Paduakerk, met onder andere een lezing over Pelgrimeren.

Dat er nu écht gepelgrimeerd kan worden in de Betuwe vervult de initiatiefnemers met dankbaarheid en ook een beetje trots. De route is er voor iedereen die van meerdaagse wandelingen houdt, maar biedt ook vele mogelijkheden voor verdieping. Juist in onze hectische tijd is het immers goed om af en toe ‘een pas op de plaats’ maken en even tijd voor jezelf te nemen. Dominee Wilma Hartogsveld: "Zowel de Protestantse Gemeente de 4-plek als de Maria Magdalenaparochie zoeken naar eigentijdse manieren om mensen hier en nu te inspireren. De Christelijke traditie heeft daarin veel te bieden zoals mediteren, pelgrimeren, het delen van verhalen en rituelen. In Pleisterplaats Ressen was er al veel ervaring opgedaan hiermee en pastoraal werker Margreet Sanders heeft een schat aan ervaring in onder andere het begeleiden van mensen op pelgrimage. Corné van Iersel van de Antonius van Paduakerk was al een tijdje bezig met het plannen voor een pelgrimshuis in Nijmegen. Margreet Sanders: "We hebben de hoofden bij elkaar gestoken en kwamen al snel met het idee van een Pelgrimstocht door de Betuwe. Er is hier een rijke geschiedenis, ook op het gebied van Christendom en het Betuwse landschap is prachtig om doorheen te lopen.”

De betrokken geloofsgemeenschappen waren meteen enthousiast en binnen een paar weken was er een team vrijwilligers met allerlei achtergronden en talenten actief. Fondsen werden aangeschreven en bleken bereid te investeren en een uitgever was ook snel gevonden. Door al deze mensen samen is ‘Wegen met Zegen’ in relatief korte tijd ontwikkeld en nu al veelbelovend.

Veertig verschillende kerken en kerkjes
De Pelgrimstocht is 150 kilometer lang en is verdeeld in elf etappes. Onderweg komen de wandelaars langs meer dan veertig verschillende kerken en kerkjes. Het wandelboekje en de website bieden een schat aan informatie over de geschiedenis, het landschap, de bezienswaardigheden, verhalen, mythes en legendes vanuit de omgeving.

Pelgrimsdagboek
Voor degenen die van deze wandelroute een Pelgrimage willen maken is er een Pelgrimsdagboek beschikbaar. Daarin staan allerlei gedachten, gedichten, suggesties en ideeën om al wandelend niet alleen stappen in het landschap te zetten, maar ook te groeien naar inzicht in jezelf en de (levens)weg die je wilt gaan.

Antonius van Paduakerk
De openingsceremonie is op zondag 15 mei vanaf 13:30 uur in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96 te Nijmegen. Er is een afwisselend programma en gelegenheid om met de organisatoren en met elkaar in gesprek te gaan. De wandelboekjes en de Pelgrimsdagboeken zijn dan ook te koop, maar natuurlijk ook te bestellen via de website www.wegenmetzegen.nl.

Programma 15 mei:
13.30 uur: Inloop
14.00 uur: Openingslezing Paul Post – over wandelen en pelgrimeren
14.30 uur: Just Bennis over het maken van de route
15.00 uur: Uitreiking wandelboekje en Pelgrimsdagboek
15.30 uur: Andries Govaart: samen zingen
16.00 uur: Borrel en verkoop


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties