Nieuw herkenningspunt aan Waalhaven op hoogste punt

Tekst: Van onze redactie | Foto's: Ger Neijenhuyzen
16 april 2022

Het nieuwe woongebied Havenkade aan de Waalhaven is volop in aanbouw. Deze week werd het hoogste punt in de bouw bereikt van de 70-meter hoge toren die het herkenningspunt gaat vormen voor mensen die via de bruggen Nijmegen binnenkomen. Om dit moment te markeren is de toren in dit weekend letterlijk een stralend middelpunt. Met speciale lichtbundels wordt de omgeving, en daarna ook de toren zelf uitgelicht.

Havenkade in Dijkkwartier Oost is straks een divers en betaalbaar woongebied, dicht bij de bruisende binnenstad, op een unieke locatie aan de Waal. De Havenkade bestaat uit acht woongebouwen. Het biedt een grote verscheidenheid aan woningen, van sociale huur-, tot middenhuur- en koopappartementen. Woningcorporaties Portaal en Talis bieden woningzoekenden hier 164 sociale huurwoningen. Voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huur, maar wel graag een woning willen huren, is er een aanbod van 38 middenhuurwoningen van BPD Woningfonds. De overige appartementen zijn 122 koopappartementen van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, en inmiddels allemaal verkocht. Hiervan zijn 45 appartementen sociale koop van maximaal 220.000 euro vrij op naam.

Tunnelbouw

De in totaal 324 appartementen worden gebouwd door bouwcombinatie KlokGroep-Trebbe. Omdat Havenkade deel uitmaakt van een grote, binnenstedelijke gebiedstransformatie aan de Waal (Waalfront) kent het qua bouw projecttechnische uitdagingen. Eén van de oplossingen is het werken met tunnelbouw, waardoor het aantal logistieke bewegingen van en naar de bouwplaats wordt beperkt.

Groen en duurzaam

Nu het hoogste punt in de bouw is bereikt, is goed te zien dat de woontorens uitzicht bieden over de stad, de haven en de Waal. Er wordt natuurinclusief gebouwd. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten op toegankelijke en groene binnenterreinen. Echt een open omgeving. In het landschapsontwerp van Felixx Landscape Architects and Planners is goed te zien hoe het binnenterrein vloeiend overgaat in het openbaar gebied op en rondom de dijk.

Er wordt duurzaam omgesprongen met mobiliteit. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig omdat bewoners en omwonenden gebruik kunnen maken van elektrische deelauto's. En er komen riante fietsenstallingen. Met het centraal station binnen handbereik wonen mensen hier straks in het stadscentrum met een uitstekende verbinding naar andere plekken binnen en buiten de stad. Aan het totale appartementencomplex werkten architecten Rob Reintjes van JURY!, Thijs Asselbergs van Thijs Asselbergs architectuurcentrale en Joeri van Ommeren van Van Ommeren-architecten.

Naar verwachting kunnen de toekomstige bewoners van de koop- en middendure huurappartementen eind 2022 in hun nieuwe woning betrekken. De sociale huurwoningen van Talis en Portaal worden vanaf het eerste kwartaal 2023 via Entree verhuurd.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen