SSgN introduceert jazz voor pubers

Tekst: Karel Hermsen | Foto: Gerard Schoth
13 april 2022

Voor pubers is jazz niet de meest voor de hand liggende muzikale keuze. Vanmiddag maakten zo`n honderd leerlingen van de SSgN in de lunchpauze kennis met deze muziek.

In de aula wist het trio bestaande uit Marijn van de Ven (bas), Bouke Hofma (drums) en Andrew Moreno (gitaar) gedurende een half uur het jonge publiek toch aan hun stoel te kluisteren.

Muziekdocent Toon Robben introduceerde de muzikanten: `Voor de meesten van jullie is jazzmuziek niet iets waarnaar je vaak luistert. Logisch, want bij de meeste zenders waarop jullie afstemmen, staat jazz niet op het repertoire. Onbekend maakt onbemind. Jammer eigenlijk, want jazz kan heel meeslepend zijn. Jazz betekent vooral: `Luister Maar!`'

En dat was deze muzikale ontdekkingsreis dan ook. Vol passie en zichtbaar plezier stuwden de bas en drums hun muziek in onverwachte vreemde maatsoorten onafgebroken voort die dan met name door de gitaar werden aangevuld met vaak atonale klanken en onverwachte accenten.

De drie jazzmusici, afgestudeerd aan de opleiding Jazz en Pop van conservatorium ArtEZ, beschikken over een enorme hoop parate kennis. Die wordt in een direct toepasbare vorm - door een knikje of oogopslag - spontaan en al improviserend met veel afwisselende solo`s ten gehore gebracht.

Zo vloog het half uur om. Tot grote hilariteit van alle aanwezigen viel het slotakkoord exact en heel harmonisch samen met de bel voor het volgende lesuur. De musici lieten de kids verwonderd achter. Yasmine: `Dit was erg leuk, voor mij onbekend, maar ik wil er zeker meer van weten.`

Ze wordt op haar wenken bediend. Cultuurcentrum Brebl organiseert onder het motto Got A Match voor iedereen die geprikkeld wordt door jazz, maar niet weet waar te starten om van jazz te genieten een achttal kennismakingsavonden. Acht grote namen uit de Nederlandse jazzscene geven een masterclass én een concert op één avond; een uniek kijkje achter de schermen van muziek en een fantastische inleiding in jazz. Voor meer informatie: zie de agenda op www.brebl.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen