Lezing over Titus Brandsma 'De moed van een bescheiden mens'

Van onze redactie
13 april 2022

Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de Nijmeegse hoogleraar en pater karmeliet Titus Brandsma overleed. Bovendien wordt hij op 15 mei 2022 door paus Franciscus heilig verklaard. Om deze redenen zal prof. dr. Peter Nissen (voormalig hoogleraar kerkgeschiedenis, spiritualiteitsstudie en oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen) op donderdag 28 april a.s. een lezing over Titus Brandsma verzorgen in het Infocentrum WO2 Nijmegen.

Titus Brandsma werd in januari 1942  door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij de redacties van katholieke kranten had aangemoedigd niet mee te werken aan NSB-propaganda. Via de strafgevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en de strafgevangenis in Kleef kwam hij in concentratiekamp Dachau terecht, waar hij zwaar werd mishandeld. Op 26 juli 1942 werd hij door een injectie in Dachau om het leven gebracht.

''Als iemand heilig wordt verklaard, kan al snel het idee ontstaan dat die persoon in alle opzichten volmaakt is. Maar Titus Brandsma had ook zijn beperkingen. Wie was deze man, die vanaf de oprichting in 1923 bijna twintig jaar hoogleraar was van de Nijmeegse universiteit? Waar stond hij voor?'' Peter Nissen zal in zijn lezing het levensverhaal van Titus Brandsma volgen: zijn jeugd en opleiding, zijn studie bij de karmelieten en in Rome, zijn werkzaamheden in Oss en Nijmegen, en de vele terreinen in wetenschap, kerk en samenleving waarop hij van betekenis was.

De lezing start om 19.30 uur en is uiterlijk om 21.30 uur afgelopen. Inloop is vanaf 19.00 uur en het programma is inclusief een pauze. De prijs is € 6,50 p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Infocentrum WO2 aan de Ridderstraat 27. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk in verband met beperkte ruimte en kan gedaan worden door te mailen naar welkom@infocentrumwo2.nl, onder vermelding van ‘Lezing Titus Brandsma’.

Prof. dr. Peter Nissen


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen