Preventiebudget 2022 naar 8 initiatieven rond mentaal fit of gezonde voeding

Van onze redactie
11 april 2022

Acht Nijmeegse organisaties krijgen dit jaar een financiële bijdrage vanuit het Lokaal Preventie Akkoord. Dat zijn Vincentius Vereniging, Kinderboerderij de Goffert, ProPersona Connect, Sterker sociaal werk, Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Herenboeren Nijmegen, Radboudumc Janssen + Sterker en Huis van Compassie. Met de toegekende bedragen gaan de organisaties in 2022 activiteiten organiseren voor Nijmegenaren op het gebied van gezonde voeding en mentale fitheid. Zo krijgen meer mensen de kans om stappen te zetten naar een gezondere leefstijl. Groen Gezond en in Beweging coördineert de uitvoering van het Lokaal Preventie Akkoord.

Het gaat om heel uiteenlopende activiteiten. Kinderboerderij de Goffert bijvoorbeeld gaat de moestuin vergroten en de zelfgekweekte producten aanbieden aan bezoekers en wijkbewoners. Sterker sociaal werk kan nu in samenwerking met Thuiszorg Elele en de Vereniging land van Ooij een doorstart maken. Zij stimuleren positieve gezondheid van oudere migranten door bijeenkomsten te organiseren waar ouderen samen kunnen praten, bewegen, lunchen en genieten van de natuur. Verder gaat een groepje van vier gynaecologen van het Amalia Kinderziekenhuis, een huisarts, buurtsportcoach en diëtiste pas bevallen moeders met hoge bloeddruk begeleiden naar een gezondere leefstijl. Kijk op de website voor alle gehonoreerde initiatieven.

Alle aanvragers geholpen

Tot eind februari konden partners en vrienden van Groen Gezond en in Beweging hun plannen voor een bijdrage vanuit het Lokaal Preventie Akkoord (LPA) indienen. Er is enthousiast gereageerd en er zijn veel mooie ideeën binnengekomen. Helaas kon niet aan alle plannen een financiële bijdrage worden toegekend. Groen Gezond en in Beweging heeft de aanvragers wel op een andere manier proberen verder te helpen. Door het netwerk in stelling te brengen, de aanvrager te koppelen aan bestaande initiatieven en door mensen op het spoor te zetten van andere financieringsbronnen.

Samenwerken voor kwetsbare mensen

In 2019 tekenden 40 organisaties het Lokaal Preventieakkoord Nijmegen, met het doel gezonde keuzes makkelijker te maken voor Nijmegenaren. Inmiddels zijn er zo’n 20 organisaties bij gekomen die deze doelstelling ondersteunen. Iedere organisatie heeft uiteraard zijn eigen vitaliteitsdoelstellingen. Daarnaast is er voor 2021, 2022 en 2023 extra preventiebudget beschikbaar gesteld door het Rijk. Dit geld wordt dit jaar ingezet voor initiatieven op het gebied van mentale gezondheid of gezond gewicht. Belangrijke voorwaarden zijn dat de initiatieven gericht zijn op mensen in kwetsbare situaties en dat het gaat om organisatie-overstijgende inzet.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen