Doedagen om regenpijpen af te koppelen

Duurzaamheid
Van onze redactie
10 april 2022

Op zaterdag 21 mei en vrijdag 4 november kun je de regenpijp gratis laten afkoppelen van het riool, in het kader van de actie Pijpenkappuh. Door af te koppelen kan het regenwater weglopen in de tuin in plaats van het riool. Zo voorkomen we wateroverlast én droogte. Doe ook mee!

Waarom is afkoppelen belangrijk?
"We hebben vaker te maken met periodes van droogte maar óók met flinke hoosbuien. Het regenwater kan dan zorgen dat het riool overbelast raakt met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en natte voeten. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen door de regenpijpen af te koppelen van het riool! Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien help je mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus ook tegen droogte."

Hoe gaan we het doen?
"Wanneer je je opgeeft voor een van de doedagen worden een aantal vragen gesteld om na te gaan of je regenpijp én tuin geschikt zijn om af te koppelen. Bij twijfel komt een deskundige langs om de situatie te bekijken. Belangrijk is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan water niet weg. Dus een tuin met voldoende groen is een voorwaarde om af te kunnen koppelen. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Wil je de afgezaagde pijp aansluiten op een regenton dan kan dat ook, wel moet je zelf de ton voor die dag aanschaffen. De actie Pijpenkappuh heeft vorig jaar ook plaatsgevonden. Dit jaar kunnen we de doedagen weer afsluiten met een gezellige borrel waarvoor je wordt uitgenodigd als je die dag de regenpijp laat afkoppelen. Tientallen Nijmegenaren gingen je al voor met het afkoppelen. Doe je ook mee? Kijk op www.pijpenkappuh.nl voor meer informatie en om je aan te melden."

Voor de actie Pijpenkappuh werken Lentekracht, Rainbeer en De Bastei / Operatie Steenbreek Nijmegen samen.

Hoe ging het in 2020?
Bekijk het filmpje over Pijpenkappuh op Groene Vrijdag 2020.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen