Horror-detective gaat in première in Nijmegen

Entertainment
Van onze redactie
9 april 2022

Op vrijdag 6 mei gaat 'Het Onbenoembare' in première in Theater VIER. Deze existentiële horror-detective, compleet met plot-twists en cliffhangers, voert je mee langs een eeuwenoud mysterie. Het is de eerste theatervoorstelling van de jonge acteur-theatermaker Jasper van der Pijl. Het stuk gaat verder op tournee langs onder andere Arnhem, Den Haag en Amsterdam.

Het Onbenoembare gaat over een mysterieus monsterlijk kind dat in de 17e eeuw wordt geboren in het dorpje Arkham, Massachusetts. In de eeuwen die volgen, proberen allerlei personages het bestaan van dit mysterieuze wezen te ontrafelen. Van een manipulatieve heksenjager tot aan een obsessieve schrijver uit 1922 – ze komen oog in oog te staan met iets dat ze wel willen, maar niet kunnen begrijpen. Hét wapen tegen angst lijkt steeds net buiten bereik te liggen: de waarheid. 

De voorstelling is geïnspireerd op The Unnamable – een kort horrorverhaal uit 1923, geschreven door Howard Phillips Lovecraft. In de personages zijn allerlei mensen uit de hedendaagse maatschappij te herkennen. De complotdenker, de big tech-analist, de wetenschapper: allemaal zoeken ze naar kennis, naar de waarheid. Maar is het zinvol om de waarheid na te jagen, als dit ten koste gaat van de ander? Wat als het verlangen naar kennis juist een voedingsbodem wordt voor angst? Na afloop van de voorstelling wordt je uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan met de makers.

Over Jasper van der Pijl

Het Onbenoembare wordt geregisseerd en gespeeld door Jasper van der Pijl. Hij studeerde in 2020 af aan de ArtEZ Toneelschool. Daarna richtte hij zijn eigen stichting op: De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld (DNAO). De naam verwijst naar Albert Camus, de grondlegger van het absurdisme. “Ik schrijf en speel grillig, absurd theater, waarin vastgeroeste wereldbeelden worden losgebikt, opnieuw vastroesten en daarna weer worden losgebikt,” vertelt Jasper. “Het ene moment speel ik smeuïge fictie, waar je helemaal in kunt verdwijnen. De personages zijn karikaturaal, maar het plot verschrikkelijk spannend. Het andere moment is het spel juist klein en verfijnd.” In Het Onbenoembare speelt hij samen met acteur Piet Kooij. Simon Boer verzorgt de dramaturgie en muziek. De eindregie is in handen van Jan-Paul Buijs.

Het Onbenoembare speelt op 5 mei (try-out) en 6 mei (première) in Theater VIER aan de Derde Walstraat 98 in Nijmegen. Daarna gaat de voorstelling op tournee. Kijk voor meer informatie, speeldata & kaarten op www.dnao.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties